A CEZ a török árampiacra hajt

Vágólapra másolva!
A cseh CEZ villamos művek 37,4 százalékot vásárol a török Akenerji Elektrik Uretim áramtermelő cégből, 302,6 millió dollárért.
Vágólapra másolva!

A megállapodással egyidejűleg azt is elmondták a CEZ-nél, hogy az Akenerji Elektrik Uretim beépített kapacitását 2013-ra 3000 megawattra emelik a mostani 496 megawattról, közös, összesen körülbelül 3 milliárd dolláros beruházással.

A CEZ az idén már 600 millió dollárért megszerezte a török Sedas áramszolgáltató vállalatot is.

A CEZ igyekszik kihasználni, hogy Törökországban az áramkereslet évente akár 9 százalékkal nő, miközben az európai növekedés évente átlagosan legföljebb 3 százalékos.

Egy hete közölték, hogy a CEZ - Közép-Európa legnagyobb áramtermelő- és szolgáltató cége, a fogyasztók számát tekintve az Európai Unióban a hatodik számú csoport - megveszi albán Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSP) áramszolgáltató többségét.

Zöld út a közös Mol-CEZ leánynak

Az Európai Bizottság május közepén engedélyezte a Mol és a CEZ fele-fele arányú közös cégének létrehozását. A két vállalat tavaly augusztusban jelentette be a közös beruházást, gázalapú erőművek építésére. A vegyesvállalat 1,4 milliárd euróért erőműveket és kapcsolódó gáz-infrastruktúrát épít Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában, várhatóan 1760 megawatt új, gázalapú erőművi kapacitást hoz létre 2013-ig.

A CEZ tavaly december 20-án jelentette be, hogy megveszi a Mol részvényeinek 7 százalékát. A még tavaly augusztusban aláírt stratégiai szövetségi megállapodás szerint a CEZ legföljebb 10 százalékot elérő részesedést szerezhet a Molban.

A CEZ-nek mintegy 7 millió fogyasztója van, és több mint 14 300 megawatt energiatermelő kapacitással rendelkezik. Csehországon kívül a CEZ Délkelet- és Közép-Európa tíz országában van jelen. Bulgáriában 1,9 millió fogyasztó igényeit elégíti ki a tulajdonában lévő elosztó és ellátó társaságok révén, és tulajdonosa a legnagyobb feketeszén-alapú erőműnek, amely Várnában működik. Romániában 1,4 millió fogyasztót lát el a CEZ. A CEZ-csoportnak Lengyelországban két erőművállalata van. Aktív szereplője a délkelet- és közép-európai országok áramkereskedelmének. Helyi partnereivel együtt dolgozik egy erőmű építésén a boszniai Gacko városában.