Részvényeket vásárol az orosz kormány

2008.10.12. 15:41

Részvényvásárlásba kezd az orosz kormány a jövő héten, több milliárd dollárt költ arra, hogy életet leheljen a helyi tőzsdékbe, ahol pénteken állt a kereskedés.

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 175 milliárd rubelt (6,7 milliárd dollár) fektet be a helyi tőzsdéken idén és legalább ugyanennyit jövőre. Putyin elmondta, hogy a részvényvásárlás a nemzeti fejlesztési bank, a Vnyesekonombankon keresztül történik majd.

A bejelentéssel most először kapott hivatalos megerősítést az a találgatás, hogy a kormány megkezdi a hazai részvények felvásárlását és ugyancsak először derült ki, hogy ezzel kit bíz meg.

Putyin arról nem beszélt, hogy mely cégek részvényeit vásárolná az állam. Korábban a kormány azzal számolt, hogy elsősorban azoknak a nagy cégeknek a részvényeiből venne, amelyekben már jelenleg is ellenőrző részesedése van az államnak, mint például a gázipari Gazprom, az olajipari Rosneft, a VTK Bank és a gyémántipari Alrosa.

Az orosz parlament alsóháza, a duma a napokban jóváhagyta azt a kormánytervet, hogy 50 milliárd dollár refinanszírozási forrást juttat a pénzpiacra, amihez a Vnyesekonombankon keresztül lehet hozzájutni. Ezen kívül 950 milliárd rubel (36,3 milliárd dollár) hosszú távú hitelösszeg elkülönítésére is rábólintott a bankszektornak, ami a Szberbankon és a VTB bankon keresztül érhető el.

Eközben a Standard & Poor's hitelminősítő negatív kilátásra helyezett 13 orosz bankot, köztük olyan jelentős intézményeket, mint az Alfa Bank, a Troika Dialog és az UralSib. A vezető orosz tőzsdemutató, az RTS, amely hétfőn rekord nagyságú egynapos veszteséggel zárt, jelenleg 65 százalékkal marad el a májusi csúcstól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK