Drágul a magyar állam finanszírozása

Vágólapra másolva!
A meghirdetettnél alig több ajánlat, és attól elmaradó jegyzés mellett jelentősen, az egy héttel korábbi aukcióhoz képest 89 bázisponttal nőtt a három hónapos diszkont kincstárjegy hozama az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. Ez azt jelenti, hogy a magyar állam kénytelen egyre nagyobb megtérülést ígérni a papírok vevőinek, vagyis drágul a magyar államháztartás hiányának finanszírozása. A hozamszint négyéves csúcsra jutott.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Államdósság Kezelő Központ múlt heti 45 milliárd forinttal egyező értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (D090121) a keddi aukción.

Az elsődleges forgalmazók 58 ajánlatot nyújtottak be, mindössze 48,47 milliárd forint értékben - ez a meghirdetett mennyiség 1,08-szorosa.

Az előző - múlt hét keddi - aukción csak a meghirdetett mennyiség 90 százalékára érkezett ajánlat, míg két hete 2,34-szeres túljegyzés fogadta a 45 milliárd forintos kibocsátást.

Tízmilliárddal csökkentett a kibocsátó

Az ÁKK 47 ajánlatot fogadott el 35 milliárd forint értékben, vagyis a szerény érdeklődés miatt lejjebb 10 milliárd forinttal csökkentette a kibocsátott mennyiséget.. (Egy hete 59 ajánlatot fogadott el a kibocsátó el szintén csak 35 milliárd forint értékben, míg két hete 63 ajánlatot hagyott jóvá a teljes meghirdetett összegre).

A keddi aukción 9,98 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 89 bázisponttal haladja meg a korábbi kibocsátásnál elért 9,09 százalékos átlaghozamot, és 23 bázisponttal múlja felül az azonos futamidejű papírok hétfői másodpiaci referenciahozamát.

Négyéves csúcson a hozam

Az aukción elfogadott hozamok széles sávban szóródtak, a legmagasabb hozam 10,20, a legalacsonyabb 9,60 százalék lett. A mostaninál magasabb hozamszint a 2004. november 9-én tartott aukció óta nem alakult ki - akkor csökkenő trendbe illeszkedve, jelentős túljegyzés mellett lett 10,15 százalék az átlaghozam.

Az adatok azt mutatják, hogy a hozamok növekedése töretlen és tovább gyorsult. A korábbi aukciókon sorrendben 8,63, 8,77, 8,78 és 8,96 százalékos átlaghozam alakult ki.

Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint szokatlan, hogy ilyen tág a különbség alakult ki kedden az aukciós hozamok között. általában csak öt bázispontos, vagyis 0,05 százalékpontos a differencia, most viszont 60 bázispont, azaz 0,6 százalékpont volt a legmagasabb és a legalacsonyabb hozam közötti különbség.