Roubini: A recesszió vonata már elindult

Vágólapra másolva!
Nem fektetne még részvénybe Nouriel Roubini, a világ egyik legismertebb közgazdásza, a New York-i Egyetem professzora. A pénzügyi válság után most a reálgazdasági krízis következik, amely 18-24 hónapig is eltarthat - olvasható a Napi Gazdaságban megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A professzor szerint a pénzügyi összeomlást a gyors pénzpumpának köszönhetően sikerült elkerülni, viszont a recesszió vonata már kifutott az állomásról. Az USA GDP-jének több mint 70 százalékát a lakossági fogyasztás adja, amit könnyen visszafoghat a válsághangulat.

Kelet-Európát kevésbé ugyan, de érinti a nyugatról kibontakozó válság, itt a 2 százalékos növekedés is súlyos érvágás lehet. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tíz évvel ezelőtti válság a feltörekvő piacokról indult ki, viszont akkor ezek az országok megtanulták a fiskális szigor fontosságát, s ez most stabilabbá teheti őket.

A piacgazdaságnak a válság után sem lesz vége - gondolja Roubini -, de a vadkapitalizmus közeli állapotot felváltja egy sokkal jobban felügyelt rendszer. A hanyatlás akár 2009 végéig is eltarthat, ezért a tőzsdei cégek papírjainak még bőven van út lefelé. Ráadásul a 2001-es megtorpanás után még 2003-ig estek a részvényárak - emlékeztetett a közgazdász.

Magyarország és a forint helyzetén sokat segít, ha a befektetők látják a szándékot a szigorú fiskális politikára. A jegybanki intézkedések és az Európai Központi Bank közbelépése javít a helyzeten. A professzor hangsúlyozta, hogy ő nem pénzügyi tanácsadó, de a részvényeket még túl kockázatosnak tartja, érdemesebb inkább rövid lejáratú államkötvényekbe fektetni a pénzt.