Csődvédelmet kért az amerikai Circuit City

2008.11.11. 17:43

Csődvédelmet kért maga ellen az amerikai Circuit City, amely az Egyesült Államok második legnagyobb, elektronikai cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi áruházlánca - jelentette kedden a CNN hírtelevízió.

A Circuit City közölte, hogy a hitelforrások szűkülése, valamint az utóbbi hónapokban gyorsan csökkent fogyasztói költekezés miatt döntött így. Évek óta ez az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas áruházlánc ehhez az eljáráshoz volt kénytelen folyamodni.

A cég egy hete bejelentette, hogy év végéig bezárja 155 áruházát és elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát, de a beszállítókat ez nem győzte meg. A Circuit City pénteken 1300 embert bocsátott el, egyebek között a cég székhelyén, a virginiai Richmondban.

James Marcum vezérigazgató közölte, hogy a láncot versenyképesebbé kell tenni. Az ígéret szerint az elektronikai áruházak egy része az ünnepek alatt nyitva lesz, a jótállási szolgáltatás zavartalan marad. A csődvédelem ideje alatt a cég megmenekül a hitelezőktől, miközben folytathatja és átszervezheti működését.

A Circuit City 721 áruházat üzemeltet az Egyesült Államokban és 770 kisebb üzletet Kanadában. Állítólag 2,3 milliárd dolláros adóságot halmozott fel 3,4 milliárd dolláros eszközállományával szemben; 118 millió dollárral tartozik például a Hewlett-Packardnak, 116 millióval a Samsungnak, 60 millióval a Sonynak.

A cég részvényeit az utóbbi hónapban már kevesebb mint 1 dolláros árfolyamon jegyezték; a vállalat figyelmeztetést kapott a New York-i értéktőzsdétől. Elemzők szerint a Circuit Cityt az ünnepi vásárlási szezon után - amikor az üzletek általában éves bevételük egyötödét realizálják, idén viszont a gazdasági válság miatt különösen gyönge költekezési periódus várható - hamarosan további üzletláncok követik majd a csődvédelem terén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK