Elindítják a Főgáz privatizációját

Vágólapra másolva!
Az uniós támogatású beruházások önrészének előteremtéséhez szükséges a fővárosi önkormányzat Főgáz-részvénycsomagjának eladása - állítja a főpolgármester. A koalíció megszavazta a privatizációt: ha sikerül értékesíteni a részesedést, 2010 elején lehet belőle pénz.
Vágólapra másolva!

Hozzájárult a Főgáz Zrt. 50 százalékos önkormányzati részvénypakettje privatizációs eljárásának a megindításához csütörtök délutáni, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Kétórás vita után, az MSZP, az SZDSZ és az MDF képviselőinek szavazataival született meg a döntés.

A főváros először közbeszerzéssel egy privatizációs tanácsadót, majd versenyeztetéssel egy befektetési szolgáltatót választ ki, közreműködésével nyílt vagy zárt körű értékesítést folytatva le. A privatizációs tanácsadó feladataira 300 millió forint biztosított, a befektetési szolgáltató a részvényeladási bevétel 1,5 százalékát kaphatja meg jutalékként.

Az MDF módosító indítványát elfogadva a közgyűlés határozott arról, hogy sikeres részvényértékesítés esetén a befolyó pénzt kizárólag az uniós forrásokkal megvalósuló fejlesztésekhez használják fel.

Az eladási árral kapcsolatban Tarlós István Fidesz-frakcióvezető többszöri felvetésére sem nyilatkozott a városvezetés. A Fidesz- és a KDNP-frakció a stratégiai közszolgáltató vagyon privatizálása ellen voksolt, Pokorni Zoltán és Pesti Imre nem szavazott, Németh Zoltán pedig nem volt jelen az ülésen.

Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, semmilyen szempont nem indokolja a Főgáz-részvények önkormányzati tulajdonban tartását, a részvénypakett csupán pénzügyi befektetés a főváros számára. A tulajdonrész alapján évi 3 milliárd forint körüli osztalékhoz jut az önkormányzat - húsz év alatt ebből 60 milliárd forint folyna be, ennél azonban még a legpesszimistább becslések szerint is jóval többet ér ez a részvénypakett - magyarázta

Demszky szerint a Fővárosi Önkormányzat által 2011-ig megvalósítandó fejlesztések EU-támogatási önrészéhez szükség van a privatizációból - várhatóan 2010 elején - befolyó bevételre. A fővárosnak 2010-ig az uniós támogatású beruházásokhoz 57 milliárd forint, 2013-ig további 120 milliárd forint önrészre van szüksége. Ha nincs uniós önrész, tucatnyi beruházást kell törölni - jelentette ki a főpolgármester.