New York fekete napja

Vágólapra másolva!
Sötét napot zártak  New York-i tőzsdemutatók szerdán, az esést a tech-papírok és a Citigoup vezették. Az utolsó félóra végzetesnek bizonyult a technológiai szektor számára.
Vágólapra másolva!

A tőzsdei zúzáshoz az is hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban jelentősen visszaestek a fogyasztói árak, egyelőre nem látszik a kibontakozás a három nagy amerikai autógyár számára, s rekord mértékben csökkentek a lakóingatlan építések. Mindez rossz üzenet a befektetőknek az amerikai gazdaság kilátásait illetően. Elsősorban a pénzügyi, az árupiaci papírok, illetve a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek részvényei süllyedtek a defláció lehetőségének valószínűsége miatt.

A vezető indexek közül a Nasdaq Composite több mint öt ésfél éves mélypontra esett, a mutató 1386,42 százalékos értéke - ami 6,5 százalékos zsugorodás - 2003 május 22. óta nem látott mélység. Az index a kereskedés utolsó félórájában esett össze, akkor pillanatok alatt 6 százalékot veszített. Összetevői közül a Dell 2,4, a Microsoft 6,5, az Intel 1,2, az Apple 4, a Google pedig 5,8 százalékkal lett vékonyabb.

Az ipari index, a Dow Jones (DJIA) 5,07 százalékos buktával zárt, míg a Standard & Poor's 500 mutató 6,1 százalékot adott le. A DJIA esését alapvetően meghatározta a Citigroup eróziója, aminek mértéke csaknem 22,8 százalékos volt. A befektetők igyekeznek szabadulni pénzügyi részvényeiktől, mert úgy látják, hogy a szektor megmentéshez még a 700 milliárd dolláros mentőcsomag sem lesz elegendő. A korábban hasonló mértékű gyengülést összehozó General Motors szerdán már "csak" 9,7 százalékal esett, igaz, lassan már nincs hová olvadni a jegyzésnek. Egyelőre nincs döntés az autóipar 25 milliárd dolláros segélykérelmének ügyében - a pénzügyminiszter Henry Paulson elzárkózni látszik a mentéstől, a megválasztott elnök, Barack Obama mintha engedékenyebb lenne.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdai közlése szerint a fogyasztói árak 1 százalékkal csökkentek októberben az előző hónaphoz képest, ekkora esésre az adatrögzítés megkezdése, 1947 óta nem volt példa. Bár a csökkenés jó a vásárlóknak, nem jó a vállalatoknak, mert a profitok és a cégek tőkepiaci értékének a zsugorodását okozhatja, s általában nem jó a gazdaságnak sem, mert deflációhoz vezethet. Folytatódott a lakásépítési piac pangása is: rekord alacsony szintre estek októberben a megkezdett lakóingatlan építések 4,5 százalékkal, éves szintre vetített 791 ezerre csökkentek októberben, a szeptemberi 828 ezerről.