Kútba esett a bányaóriások házassága

Vágólapra másolva!
A BHP Billiton, a világ egyik vezető bányaipari cége lemondott arról, hogy felvásárolja riválisát, a Rio Tintót. Az 58 milliárd dolláros ügylet a globális gazdasági lassulás és a nyersanyagárak csökkenése miatt hiúsult meg. 
Vágólapra másolva!

A Rio Tinto megszerzése az átalakult gazdasági helyzetben már nem szolgálja a részvényesek az érdekét - közölte a BHP Billiton vezetése.

A bányaipari vállalat februárban tett felvásárlási ajánlatot, amely szerint minden Rio Tinto-részvényért cserébe 3,4 BHP-papírt adott volna. A tranzakció értéke eredetileg 147 milliárd dollárra rúgott, ám az árfolyamváltozások miatt azóta jelentősen csökkent.

A Rio Tinto a világ második, a BHP a harmadik legnagyobb vasérctermelője. A két ausztráliai székhelyű cég egyesülésével a világ legnagyobb vasérctermelője jött volna létre, maga mögé utasítva a jelenleg első helyen álló Companhia Vale do Rio Doce vállalatot.

A világ vezető acélgyártói aggódva követték az eseményeket. Attól tartottak ugyanis, hogy az összeolvadó óriás manipulálná az árakat. Az ausztráliai, az amerikai és az európai kartellellenes hatóságok a tervezett egyesüléssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak. Az illetékes ausztrál hatóság időközben jelezte, hogy nem emel kifogást az üzlettel szemben. A szakértőket nem lepte meg a BHP keddi bejelentése, tekintettel a tőzsdék és a nyersanyagárak lejtmenetére. Úgy vélték azonban, hogy később, az általános helyzet javulásával a BHP ismét megkörnyékezheti a Rio Tintót.