Csökkent az infláció a fejlett országokban

2008.12.02. 14:46

Jelentősen visszaesett a fejlett ipari országokban az éves szintű infláció októberben elsősorban az energia árának csökkenése miatt - tette közzé kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

A jelentés szerint az OECD 30 tagországában októberben 3,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek, szeptemberben 4,5 százalékot, míg a történelmi, tizenegy éves csúcs júliusban volt, 4,8 százalékkal. (A fejlett ipari országokban novemberben tovább mérséklődött az infláció.)

Az elemzők rámutatnak, hogy az infláció gyors üzemű csökkenése várhatóan további kamatcsökkentésre fogja bátorítani a központi bankokat: a piac várakozásai szerint az Európai Központi Bank és az angol jegybank csütörtökön még lejjebb fogja vinni a kamatot.

Októberben éves összevetésben a fogyasztók által fizetett energia ára 12,3 százalékkal ment fel, szeptemberben viszont még 18,9 százalék volt a drágulás. Az élelmiszerek 6,5, illetve 6,8 százalékkal drágultak ugyanebben az időszakban.

Az energia és az élelmiszerek nélkül októberben 2,2 százalékra mérséklődött a 12 havi infláció az OECD-országokban a szeptemberi 2,4 százalékról.

A tagországok között továbbra is Izland az inflációs csúcstartó, 15,9 százalékos rátával, a legalacsonyabb az infláció Japánban, 1,7 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK