Árstabilitás kora köszönthet be 2009-ben

Vágólapra másolva!
A 2006-os kiigazítások és az élelmiszer- illetve az energiaárak emelkedése miatt az elmúlt években meglódult az infláció, de a globális pénzügyi válság következtében egy éven belül elérhetővé vált az árstabilitás Magyarországon - olvasható a Napi Gazdaságban. Erről nyilatkoztak londoni elemzők is.
Vágólapra másolva!

A fenti, áremelkedést ösztönző tényezők ugyan egyszeri tételek voltak, de azt senki nem gondolta fél éve, hogy ilyen rövid idő alatt három százalék alá sikerül szorítani az áremelkedést, ami gazdasági értelemben árstabilitásnak számít. Igaz, ez nagyban köszönhető a pénzügyi válságnak, ami dezinflációs hatást hozott, ára pedig a recesszió lehet.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makroelemzője szerint még októberben is 5 százalék fölött volt az infláció, de innen folyamatosan mehet lefelé, amíg 3 százalék alá nem süllyed. Az új, energetikáért felelős miniszter pedig arról nyilatkozott, hogy nem szükséges a januári gázáremelés, azaz ennek árfelhajtó hatása sem feltétlenül fog jelentkezni. Ráadásul az olaj árának változása késve jelenik meg, így a mostani olajár-esés később még inkább visszafoghatja az inflációs rátát.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az alacsony hatékonyságú közművek rendszerint növekvő költségeiket a fogyasztókra hárítják, viszont most az indokoltnál magasabb emelésben gondolkodnak.

A magyar jegybank ugyan elismerendő erőfeszítéseket tett az áremelkedés mérséklésére, ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ilyen szintű globális pénzügyi sokk ellen egy kis, nyitott gazdaság mit is tehet. Ennek a gondolatnak meg kellene jelennie a bérekről folytatott vitában Országos Érdekegyeztető Tanácson is - írja a Napi Gazdaság.