Pesszimistább Világbank-jóslat 2009-re

Vágólapra másolva!
A Világbank szerint a világgazdaság jövő évi növekedése nem éri majd el az egy százalékot sem, és várható, hogy a világkereskedelem - mennyiségben számolva - 2,1 százalékkal visszaesik. Ilyenre negyed század óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzügyi szervezet úgy számol, hogy a fejlődő világ gazdasági növekedése ugyan 4,5 százalékos lesz, de a fejlett világ GDP-je 0,1 százalékkal visszaesik, így alakulhat ki globálisan a 0,9 százalékos növekedés.

A Világbank legutóbb júniusban adott ki előrejelzést a várható globális növekedésről 2009-re, akkor azt még 3 százalékosnak várta, miközben a fejlődő világban 6,4 százalékos gazdasági növekedést képzelt el. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónap elején még 2,2 százalékos globális gazdasági növekedést jövendölt.

A fejlődő világ növekedési kilátásainak lerontását a Világbank elsősorban azzal indokolja, hogy véget ért az évek óta tartó nyersanyag-piaci fellendülés, és ez negatívan befolyásolja a világkereskedelmet. A fejlődő világ államai emellett érzik a hitelválság hatásait is. 2007-ben a fejlődő világ gazdasági növekedésének üteme a Világbank szerint elérte a 7,9 százalékot.

Végezetül a Világbank figyelmezteti a fejlett államokat: óvatosabban közelítsenek a növekedés serkentésének kérdéséhez, elkerülendő az ebből fakadó hosszabb távú problémákat, a növekvő inflációt és az állami adósságszint emelkedését.