Rekord magas volt a német infláció tavaly

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek decemberben Németországban az egy hónappal korábbi szinthez képest. Az éves infláció 1,1 százalékos volt decemberben -  erősítette meg a szövetségi statisztikai hivatal a korábban már közölt adatokat.
Vágólapra másolva!

2008 egészében az átlagos éves inflációs ráta 2,6 százalékos volt, ami 14 év óta a leggyorsabb ütemű éves áremelkedésnek számít. A múlt évi infláció az év első felében tapasztalt erőteljes drágulás volt, az infláció azonban meredeken esett 2008 utolsó hónapjaiban. Ennek oka jórészt a nyersanyagpiaci árak rapszodikus változásában keresendő, elsősorban az olaj és az élelmiszerek árai igadotztak jelentősen 2008-ban.

Az európai unió számítási metodikája alapján kalkulált éves németországi infláció 2,8 százalékos volt tavaly. Eszerint decemberben 0,4 százalékkal emelkedtek az árak havi és 1,1 százalékkal éves összevetésben.

Az élelmiszerek decemberben 0,5 százalékkal drágultak novemberhez képest, viszont a háztartási energia 2,8, a fűtőolaj 20,4, az üzemanyagárak pedig 7,3 százalékkal lett olcsóbb.