Egy német autóipari beszállító leépít Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az autóipari válság jelentős veszteséget okozott a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező, elektronikai alkatrészeket gyártó német Epcos cégnek. A társaság a továbbiakban sem számít javulásra, ezért a költségcsökkentés jegyében többezer munkahelyet megszüntetett.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A japán TDK elektronikai csoport érdekeltségi körébe tartozó Epcos adó után 30 millió euró veszteséget szenvedett el üzleti éve decemberrel zárult első negyedében. Egy évvel korábban 19 millió eurós adózott eredménye volt. A bevétel 23 százalékkal 282 millió euróra esett vissza.

A legnagyobb veszteség az autóipar számára gyártott elektronikai termékeknél mutatkozott; az Epcos fő megrendelői autógyárak. A cég indoklása szerint ügyfeleik visszafogták termelésüket, és ezért csökkentek a megrendelések.

A mostani negyedévben sem számítanak javulásra, a bevétel várhatóan 260 millió euróra csökken.

Világszerte 4100 munkahely szűnik meg

A társaság le akarja faragni a költségeket, rövidített munkaidőt vezettek be, és a decemberrel zárult negyedévben 4100 munkahelyet megszüntettek. Az Epcosnak tavaly év végén 21 ezer dolgozója volt, ebből 1850 Németországban.

Az Epcos magyarországi érdekeltsége Szombathelyen van. Az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. 2007-ben több mint 1,8 millió eurós beruházással 1800 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokkal bővítette addig ötezer négyzetméteres üzemét.

Ebből 150 Szombathelyen

Takács Balázs, a szombathelyi Epcos Elektronikai Alkatrész Kft. ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére péneteken elmondta: a szombathelyi gyárat is érintette a gazdasági visszaesés, januárban ezért arra kényszerültek, hogy 150 fős létszámleépítést jelentsenek be a helyi munkaügyi központnál.

Tájékoztatása szerint a dolgozókkal csütörtökön közölték, hogy személy szerint kit érint a még folyamatban lévő leépítés, az érintettek munkaviszonya április hónapban szűnik meg. Ezzel a létszámcsökkentéssel a szombathelyi üzemegységében alkalmazottak száma 1300 főre csökken.

Takács Balázs hozzátette: ami rövid távon látható, annak alapján újabb létszámcsökkentés nem szerepel a terveik között, szavai szerint azonban a jövőben is alkalmazkodniuk kell a piaci változásokhoz.