Vágólapra másolva!
Az OTP Bank hétéves lejáratra 50 millió dolláros alárendelt kölcsöntőkét juttat az ukrán leánybankjának - tették közzé az ukrán pénzintézet honlapján.
Vágólapra másolva!

A tőkejuttatás a bank feltőkésítésére megszabott 2009-es tervnek megfelelően történt az OTP Bank és az ukrán jegybank közötti megállapodásnak megfelelően - fogalmaz a közlemény, amely szerint a tőkeinjekció egyrészt tovább erősíti majd a bank pénzügyi biztonságát, másfelől biztosítja, hogy az OTP Bank ukrán leánybankja teljesíteni tudja az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeit.

A bank áprilisi éves közgyűlésén a részvényesek várhatóan jóváhagyják a bank alaptőkéjének további 800 millió hrivnyával (mintegy 100 millió dollár) való megemelését. Egyben az OTP Bank megerősíti, hogy szükség esetén további tőkejuttatással segítse ukrán leánybankját.

A londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) február közepén közölte, kész arra, hogy 500 millió eurót (630 millió dollár) fektessen a vele együttműködő ukrajnai bankokba, köztük az OTP ottani érdekeltségébe, de erről további részletek még nem ismeretesek.

Dmitrij Zinkov vezérigazgató az 50 millió dolláros tőkeemeléssel kapcsolatban kijelentette: az OTP Bank magas szintű tőkeellátottsága lehetővé teszi, hogy az ukrán lány képes átvészelni "bármilyen európai vagy az országon belüli piaci kataklizmát". Az a tény, hogy a bank részvényesei folytatják az aktív tőkebefektetést, ismételten igazolja az anyabank és a leánybank közötti kapcsolat stabilitását - hangsúlyozta.