Készül a közgyűlési harcra a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol bejelentette, hogy a 2007. július 3-án közzétett saját részvény kölcsönadásáról szóló szerződés alapján, 2009. április 8-án társaságunk 4 965 582 darab Mol részvényt adott kölcsön, és transzferált át az MFB Invest Zrt részére.
Vágólapra másolva!

A tranzakciót követően a Mol Nyrt. tulajdonában 0 darab "A" sorozatú és 578 darab "C" sorozatú részvény maradt. A fent említett részvények nagyjából 5 százalékos pakettnek felelnek meg, és jó eséllyel azért került sor a kihelyezésükre, mert a saját részvényekkel nem lehet szavazni a közgyűlésen.

A Mol közgyűlésének központi kérdése minden bizonnyal az lesz, hogy mit ér el a társaság úgy nagytulajdonosa, az orosz Szurgut, illetve lesz-e összecsapás a menedzsment és az orosz cég között.

A magyar törvények szerint értékpapír-kölcsönzés esetén szerződésben kell megállapodni a szavazati jog gyakorlására vonatkozóan. A kölcsönadott részvényekhez fűződő szavazati jog gyakorlása kapcsán a tőkepiaci törvény csak azt írja elő, hogy erről a kölcsönszerződésben kell megállapodni. Ugyanakkor a törvény utal a polgári törvénykönyv pénzkölcsönzésre vonatkozó szabályaira, miszerint az értékpapír-kölcsönzés pénzkölcsönzésnek minősül, így minden jog a kölcsönbevevőre száll.

A Mol már korábban is adott kölcsön, illetve vett vissza részvényeket a szövetségeseinek tekintett vállaltoknak, illetve vállalatoktól, és az OMV több esetben jelezte is, hogy ezeket a papírokat saját részvénynek kellene tekinteni. (Az OMV tavaly szeptemberi keresetében az szerepelt, hogy álláspontja szerint az akkori közgyűlési határozatokat olyan részvényesek szavazatával fogadták el, amely részvényesek nem szavazhattak volna a Mol éves rendes közgyűlésén.)