Vágólapra másolva!
Még folynak a tárgyalások a Világbank Magyarországnak szánt kölcsönéről, a hitelre várhatóan jövő év elején lesz szükség. A kölcsön csúsztatásával 3 millió eurót spórol az állam.
Vágólapra másolva!

Csak ígérvényként létezik a Világbank Magyarországnak szánt kölcsöne, amely a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Uniótól kapott 19 milliárd eurós hitelkeretét egészíti ki.

Emilia Skrok, a Világbank magyarországi kapcsolataiért felelős főközgazdásza a Népszabadságnak elmondta, folyamatosan figyelik a válság leküzdése érdekében tett kormányzati lépéseket és folynak a hitellel kapcsolatos egyeztetések. A pontos részletekről, ezen belül a kölcsön feltételeiről, a folyósítás időpontjáról Skrok nem beszélt, csak az hitel összege biztos.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány eredetileg a jövő év elején vette volna fel a világbanki hitelt, amikor az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutalaptól kapott kölcsön éppen kifutna. A biztonsági tartalékként kezelt világbanki kölcsön után addig sem kell fizetni a költségeket. Azzal, hogy a kormány csak jövőre kívánja felvenni a világbanki hitelt, megspórol körülbelül 3 millió euró felesleges kiadást.