Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Válsághíradó: drága maradt a forint, tovább gyűjti az erőt az OTP

Vágólapra másolva!
Az idén 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az ország adóbevétele, mint  ahogy azt tavaly szeptemberben a PM eltervezte. Áprilisban gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése. Már az Ecostat is egyre pesszimistább. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken várhatóan nem lát napvilágot a magyar gazdaság fejleményeit közvetlenül befolyásoló statisztika. A legnagyobb adatszogáltató, a KSH legközelebb hétfőn számol be a foglalkoztatottság, illetve a munkanélküliség alakulásáról, a márciustól májusig terjedő időszakra nézvést.

Külföldön egy fontosabb számadat közzététele bizonyos: a német szövetségi statisztikai hivatal Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerének júniusi fogyasztói árindexéről közöl előzetes becslést.

Ez történt csütörtökön

Erős maradt, este 276,80 körül ingadozott a forint, noha hajnalban az euróárfolyam járt 278,50 környékén is.

A Svájci Nemzeti Bank ismét meghosszabbította devizacsere-megállapodásait az Európai Központi Bankkal, továbbá a Lengyel Nemzeti Bankkal és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB).

A BUX 0,06 százalékos csökkenéssel, 15 208,09 ponton zárt csütörtökön. A Mol gyengült, az OTP 3530 forintra emelkedett.

Az év első négy hónapjában 3,4 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, áprilisban egyenesen gyorsult a csökkenés üteme.

Az idén a gazdasági visszaesés hatására több mint 900 milliárd forinttal kevesebb lesz az adóbevétel, mint amit tavaly szeptemberben tervezett a Pénzügyminisztérium - jelentette be Oszkó Péter, a tárca vezetője.

Magyarországon nagy valószínűséggel a harmadik negyedévben lesz a mélyponton a GDP, és 2010 második, harmadik negyedévében talán már elkezd emelkedni az előző év azonos szintjéhez képest - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke egy előadásában.

Az idei új GDP-előrejelzését 6,5 százalékra rontotta az Ecostat, miközben inflációs prognózisát 4,9 százalékra emelte a márciusi 3,4 százalékról.

Az amerikai GDP a vártnál kevésbé zsugorodott az év első negyedében, a munanélküliségi adat ugyanakkor rosszabb lett az előzetesen jósoltnál.

A német Volkswagen AG azon gondolkodik, hogy megveszi a japán Suzuki csoport körülbelül 10 százalékát, a két cég között tervezett együttműködés keretében.

A Ford ugyanakkor 1683 beszállítója közül majdnem minden másodikkal beszünteti az együttműködést.

Sumákolással vádolja a Fed elnökét egy amerikai kongresszusi képviselő a Bank of America és a Merrill Lynch egyesülésével kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről