Vágólapra másolva!
Pesszimista előrejelzést tett közzé a világ vezető exporthitel-biztosítója. A Coface szerint a világgazdaság csak lassan kap erőre, várhatóan L-alakú lesz a recesszió. Magyarországon sem várható gyors fellendülés, részben a költségvetés helyzete és a magas alapkamat miatt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A korábban jósoltnál nagyobb mértékű, összesen 6,6 százalékpontos világgazdasági visszaesésre számít a Coface a 2007 és 2009 közötti időszakban.

A világ legnagyobb exporthitel-biztosítója szerint 2009-ben még 2,5 százalékos visszaeséssel számolhatunk, a növekedés pedig várhatóan 2010-ben indul meg, valószínűleg 1,7 százalékos éves ütemmel.

Lassan áll talpra a világgazdaság

A Coface januárban 22, áprilisban 47 országot minősített le, most pedig 13 olyan országot, amelyek kis- vagy közepes méretű gazdasága nagyban függ a világgazdaságtól. A recessziós folyamat végének jelei már láthatóak, azonban egy lassú és gyenge növekedési ütemű, "L"-alakú folyamat a legvalószínűbb.

Háromfajta pozitív jel támasztja alá a nyújtott L-alakú növekedési pálya elméletét - állítja François David, a Coface elnöke. Több reálgazdasági mutató is javulást mutat - kiskereskedelmi eladások, az ingatlan- és munkaerőpiac az Egyesült Államokban és a brit ipari termelés -, a fogyasztók és befektetők körében készült felmérések optimizmust tükröznek, a pénzpiaci szereplők pedig úgy tűnik, hogy ismét mernek kockáztatni. Ugyanakkor a nyújtott L-alakú növekedési pálya nagyban függ a bizalomtól, amely még mindig ingatag lábakon áll - fogalmazott a cégvezető.

Németországtól függünk

Magyarország sem reménykedhet gyors kilábalásban. A statisztikai adatok szerint 6,7 százalékos GDP-visszaesés várható Magyarországon az idén - mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Amíg a főexportpiacokon - főleg Németországban, amely általában a teljes magyar export 30 százalékának a felvevőpiaca - stagnálás vagy visszaesés tapasztalható, addig a magyar gazdaságban sem képes növekedést felmutatni. Az országigazgató szerint további gondokat jelent, hogy Magyarország belső kereslete nem olyan meghatározó a teljes GDP szempontjából, és a költségvetés helyzete - nem tud annál többet áldozni, mint ami EU-forrásokból befolyik - miatt ezt sem vagyunk képesek érdemben stimulálni a gazdaságot, ráadásul a magas kamatszint sem bátorítja a magánberuházásokat.

Az acélkereskedelemmel és a turizmus kapcsolatos iparágak is beléptek a problémás szektorok körébe, ami végül is nem meglepetés, csak mostanra jöttek ki a számok - mutatott rá Dercze, és hozzátette: a GDP, valamint a munkanélküliség szempontjából várhatóan a következő negyedév lesz a legrosszabb, és legelőször a 2010 első negyedévének adataira lesz érdemes figyelni.

Emellett a magyar fizetésképtelenségi adatok azt mutatják, hogy az idén rekord várható a felszámolási eljárások számát tekintve, már az első negyedévben 20 százalék feletti növekedés volt tapasztalható. Hosszabb távon pozitív változást hozhat a júliusban hatályba lépő új csődtörvény, amelytől mindenki azt várja, hogy növekedjen a csődök száma a végelszámoláshoz képest. A csődvédelem alatt ugyanis van esély a cégek reorganizációjára, és nagyobb eséllyel lehet talpra állítani őket, hiszen az a lényege, hogy ne döntsék be őket azonnal, hanem levegőhöz jussanak. Azt azonban még nem tudni, hogy Magyarországon az új törvény mikor érezteti hatását, de az kétségtelen, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a szerepe van, ott a jelentősége is nagyobb.