Százezer román cég szünetelteti a működését

Vágólapra másolva!
Több mint százezer cég szűnt meg vagy volt kénytelen felfüggeszteni működését Romániában az első félévben, ez a szám hétszer nagyobb  a tavalyi hasonló időszakhoz képest, derül ki a román országos cégnyilvántartási hivatal statisztikájából.
Vágólapra másolva!

A vállalatok többsége - azaz 80 ezer cég - csak ideiglenesen szüntette be tevékenységét, körülbelül 26 ezret viszont felszámoltak - közölte az Agerpres hírügynökség. A január és június közötti időszakban összesen 106 221 cég szüneteltette tevékenységét ideiglenes felfüggesztés vagy a nyilvántartásból való törlés révén. Tavaly ugyanebben az időszakban csak 14 500 ilyen céget számoltak össze.

Romániában május 1-től vezették be az átalányadót. E döntés nyomán a veszteséget kimutató vagy nagyon csekély nyereséget elkönyvelő vállalatok is fizetnek majd minimális adót, mégpedig éves forgalmuk alapján. Az említett minimális átalányadó mértéke 2 200 lejtől (mintegy 500 eurótól) 43 000 lejig (körülbelül 10 ezer euróig) terjed.

Megfigyelők szerint a tavalyi adatokhoz képest azért ugrott meg a törölt és a tevékenységüket szüneteltető cégek száma, mert a kormány bevezette az átalányadót. A gazdasági válság is hozzájárult a látványos növekedéshez.