Válsághíradó: forintgyengülés, OTP-esés

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az amerikai cégek jelentési szezonja. Az Alcoa a vártnál kisebb veszteségről számolt be, ami a tőzsdékre csütörtökön pozitív hatást gyakorolhat. Így csütörtökön nem biztos, hogy folytatódik a forint szerdai gyengülése, és a BUX sem zár várhatóan olyan negatívan, mint szerdán. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Amerikában elindult a jelentési szezon, a legnagyobb cégek közül elsőként az alumíniumipari Alcoa tette közzé negyedéves beszámolóját. Előzőleg az elemzők negatív fejleményre számítottak, és talán ezért is estek a tőzsdék szerda délután és este: Nyugat-Európában tízheti mélyponton zártak, és Magyarországon is erős mínuszban végzett a BUX.

Az Alcoa azonban magyar idő szerint szerda éjfél előtt viszonylag kedvező adatot közölt, vesztesége a vártnál kisebb lett, így csütörtökön a tőzsdék alighanem pozitívabb hangulatban lesznek majd. Ezt igazolja, hogy a Wall Streeten megfordult a negatív hangulat, és a Dow Jones például pozitív tartományban zárt (ebben az indexben szerepel az Alcoa is), akárcsak a Nasdaq. A szélesebb merítésű S&P azonban enyhén mínuszban maradt.

Angliában kamatdöntés várható és külkereskedelmi statisztika is napvilágot lát majd csütörtökön. Németországban inflációs, külkereskedelmi és fizetési mérlegről szóló adatokat publikálnak.

Itthon a KSH a külkereskedelmi termékforgalomról tesz közzé statisztikát.

Mi történt szerdán?

Bár Magyarországról szerdán kedvező elemzés jelent meg, a forint szerdán kétszer is 279 forint/euró közelébe gyengült.

A kormány és a pénzügyi tárca szeptember 8-án szeretné benyújtani a költségvetés tervezetét a parlamentnek

"Az OTP Bank kölcsönportfóliója romlik, együtt a gazdasági válság mélyülésével Kelet-Európában, azonban a pénzintézet ellenőrzés alatt tartja a folyamatot, és a fejlemények nem veszélyeztetik a bank céljait" - nyilatkozta szerdán a bank vezérigazgató-helyettese, Urbán László. Ennek ellenére az OTP több mint öt százalékot esett a pesti tőzsdén, az egész BUX-ot magával rántva.

A német WestLB AG tartományi bank aláírta a megállapodást a WestLB Hungaria Zrt. eladásáról.

A Mol esélyeit tovább latolgatják az orosz szakértők, kérdéses, hogy mi lesz a cég ZMB nevű, nyugat-szibériai olajmezőjével.

Vegyes hírek külföldről

Rekord mértékben zsugorodott az euróövezet gazdasága az idei év első negyedében.

Látszanak már a világgazdaság megszilárdulására utaló első jelek - állapítja meg a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország G8-as csúcstalálkozójának nyilatkozattervezete.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de jelentősen javította a jövő évre szóló jóslatát.

Hatalmas bírságot kapott két nagy európai gázszolgáltató.