Új indikátort vezet be az MFB

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank 2009 júniusában félévente ismétlődő vállalati felmérést indított, aminek első eredményeit most tették közzé. A felmérés sarokkövének számító új MFB-Indikátor jelenlegi értéke 100-as skálán 38,2. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és a jövőbeni tendenciákat is még kedvezőtlennek ítélik a válaszadók.
Vágólapra másolva!

Az új induló gazdasági indikátor szerepe, hogy jól tükrözze a vállalati folyamatokat mind külső mind belső tényezők vonatkozásában. Az MFB-Indiklátor négy részindexből áll össze, s a vállalati környezet alakulásának statikus jelzése (0-100 skála) mellett a makrogazdasági, a piaci, a beruházási és finanszírozási folyamatok dinamikus jellemzésére alkalmas.

A Makrogazdasági-index értéke 21,2. A mutató 5-7 százalék közötti gazdasági recessziót jelez a következő 12 hónapra. A Piac-index értéke 37,7 tehát a vállalatok piaci környezetüket a makrogazdasági klímához képest kevésbé látják pesszimistán.

A következő egy évben a vállalati eredmények mérséklődése várhatóan 3 százalék körüli szintre lassul, vagyis a válság mélypontját a vállalatok még nem érték el, további, bár csökkenő ütemű visszaesés várható.

A Beruházási-index értéke 49,8 volt, ez azt jelenti, hogy a vállalatok többsége a kedvezőtlen külső környezet és a romló finanszírozási feltételek ellenére is tervez beruházásokat a következő egy évben. A leggyakrabban említett beruházási cél a technológia korszerűsítése (44,7 százalék), a piaci helyzet stabilizálása (41,7 százalék) és a termelés/szolgáltatás bővítése (39 százalék).

A Finanszírozási-index értéke 44,3-at ért el, a vállalatok elsősorban a magas kamatokban és a szűkös hitelkínálatban látják a legjelentősebb hitelfelvételi korlátokat.