Bukhat a banktitok, jól zárt a forint és a BUX - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Jól zárt a forint és a BUX, folytatódhat a magyar bankmentés, Oszkó szerint nem kell új IMF-hitel. Illegálisnak minősítették a Boeingnek adott támogatásokat, 26 éves csúcson az amerikai munkanélküliség, újabb két bank húzta le a rolót az USA-ban - hétfő hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 47,09 pontos, 0,25 százalékos emelkedéssel, 18 868,38 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az amerikai munaerőpiaci adat megjelenése után 273,41 forintig ment nap végére az euró jegyzése, ami enyhe erősödést jelent a tegnap délutáni értékhez képest.

Magyarország nem fog új hitelkeretet kérni a Nemzetközi Valutaalaptól, inkább a már meglévő keret felhasználási határidejét bővítené - mondta Oszkó Péter, pénzügyminiszter.

Folytatódhat a magyar bankmentés, bukhat a banktitok

Jóváhagyta az Európai Bizottság annak a magyar intézkedéscsomagnak a meghosszabbítását, amelynek keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében garanciához. A féléves hosszabbítással a program ez év végéig futhat.

A banktitok lehet a mostani válság egyik fő áldozata, Washington és Párizs is elérte, hogy kiadják adókerüléssel gyanúsítható állampolgárainak adatait a svájci pénzintézetek. Magyarországon eddig semmi jele annak, hogy hasonló lépésre szánnák magukat az adóelkerülés ellen amúgy fellépő budapesti hatóságok, pedig akár kaphatnának is adatokat az alpesi számlákról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a vártnak megfelelően javította a 2009-es és 2010-es előrejelzését a világ gazdasági termelését illetően - tudósított a Reuters.

Kiszivárgott hírek szerint a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO negatív döntést hozott az európai repülőgépgyár, az Airbus számára az amerikai Boeinggal folytatott vitában. Illegálisnak minősítették ugyanis az Airbusnek adott európai állami támogatásokat. Az ügyet szakértők a valaha volt legnagyobb kereskedelmi vitának minősítették.

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde vezető indexei, miután a befektetők a pozitív oldalát nézték az amerikai munkaügyi minisztérium kedvező és kedvezőtlen számokat egyaránt tartalmazó aznapi jelentésének.

26 éves rekordon az amerikai munkanélküliség

Immár 26 éves rekordszintű mértékre ugrott a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A 9,7 százalékos állástalanság vegyes képet fest a gazdaságról.

Szeptember végéig szinte folyamatosan egyeztetnek a világ legfejlettebb államai, a G-20-as csoport tagjai a gazdasági válság záró szakaszában szükséges intézkedésekről. A viták a szokásosak, London és Washington megint szembekerült Berlinnel és Párizzsal. Ugyanakkor a népszerűséghajhászó intézkedések helyett a háttérben néhány fontos új szabályozás is körvonalazódik, amelyek biztonságosabbá teszik a nemzetközi pénzügyi rendszert.

Az American International Group Inc. megegyezett befektetési tanácsadói és vagyonkezelő üzletága, az AIG Investments eladásáról a Bridge Partnersszel.

Még nem lehet elkezdeni a gazdaságélénkítő költségvetési és pénzügypolitikai intézkedések visszavonását a világgazdasági helyzet javulására utaló kétségtelen jelek ellenére sem - mondta szombaton a brit kormányfő, a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének hivatalos munkanapját megnyitva. Németországban és Franciaországban hivatalosan már véget ért a recesszió.

Újabb bankcsődök Amerikában

Az amerikai bankfelügyelet pénteken újabb két bankot zárt be, ezzel az idén 87-re emelkedett a beomlott bankok száma, összesen pedig már 420 körül jár a csődbe ment bankok száma.

Az amerikai pénzügyminisztérium fizetésképtelenségről szóló értesítést küldött a csődbe ment Chryslernek, pontosabban az úgynevezett "régi Chrysler"-nek - írja a Bloomberg hírügynökség. A régi Chryslert ma már Old Carco LLC-nek hívják, és ez egy gyakorlatilag kiüresített, de legalábbis "lekopasztott" cég, amely értékes vagyonrészeit eladta a Fiat SpA-nak, az olasz autógyárnak.

Akkora már az Egyesült Államok államadóssága, hogy nem fér el a hagyományos zsebszámológépek kijelzőjén, ezért egy coloradói férfi elkezdett gyártatni és forgalmazni egy nagyobb kalkulátort.

Korai lenne még a válság végét jelezni, a gazdasági kilábalás valószínűleg "inkább egyenetlen" lesz - jelentette ki pénteken Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, a bank által szervezett konferencián. Az elnök szerint az EKB-nak még nincs elég információja annak eldöntéséhez, hogy mely "kiszállási út", vagyis exitstratégia lenne kívánatos, illetve a jövőbeni kilátások szempontjából optimális.