Csekély forintgyengülés, eurócsúcs a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Az euró jegyzése a pénteki kereskedésben 272 forint fölé került, vagyis a magyar deviza veszített értékéből. A nemzetközi piacokon pedig az euró új idei csúcsot ért el a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Gyengült a forint pénteken. A hajnali órákban még 271 forint körül járt az euró, 13 óra után azonban már 272,70 forintnál járt a kurzus. Ekkor a dollár jegyzése 186,70, a svájci frank kurzusa pedig 180,10 forintnál járt.

A vártnál kedvezőbb magyar inflációs adat ellentétes hatásokat gyakorol a forint jegyzésére. Pozitívan hat a forintra, hogy nem szálltak el az árak, így mérséklődött az inflációs nyomás. Emiatt viszont erősödhetnek a kamatcsökkentési várakozások, azaz a Magyar Nemzeti Bank látva a vártnál mérsékeltebb inflációt könnyebben dönthet egy esetleges kamatvágásról.

Londonban frissítették a prognózisokat

Londoni feltörekvő piaci elemzők az augusztusi magyar árindex láttán frissítették prognózisaikat, a JPMorgan például a korábbi 7 százalék helyett 6,5 százalékos magyar kamatszintet jósol az év végére.

Ezzel összecseng Sörös Csaba, a Takarékbank elemzőjének véleménye, amely szerint az inflációs adat egyértelműen az újabb szeptemberi kamatcsökkentés irányába mutat. Nem csak Magyarországon, de Romániában is erősödnek a monetáris lazítással kapcsolatos várakozások, így átmenetileg ez is gyengíti a forintot, mivel egyelőre együtt kezelik a befektetők a régiós instrumentumokat.

Rossz hírek a régióból

A forint jegyzését emellett negatívan befolyásolják a csütörtökön megjelent kedvezőtlen régiós hírek utóhatásai. A világ vezető hitelminősítői közül a Standard & Poor's a lengyel, a Moody's pedig a cseh bankrendszer kockázatairól bocsátott ki borúlátó előrejelzést. Ráadásul a zloty árfolyamát a lengyel költségvetési deficit növekedésére vonatkozó előrejelzés is negatív irányba terelte, ami rosszul érinti a forintot is.

Magyarország viszonylag alacsonyan, 4 százalék körül tudja tartani a GDP-arányos hiányt, miközben Prága és Varsó 7, illetve 5-6 százalékos deficitet tervez - mondta Sörös Csaba, aki hozzátette: a kedvezőtlen régiós hírek ellenére nem várható komolyabb forintgyengülés. Lévén, hogy a mostani megingás sem teljesen hazai eredetű, a nap hátralévő részében 272 és 275 forint között mozoghat az euró.

Eurócsúcs a dollárral szemben

A pénteki nap új rekordot hozott a nemzetközi devizapiacon. Az euró dollárhoz mért árfolyama egyébként péntek reggel 1,4620 feletti szintre emelkedett, ezzel idei csúcsot ért el. (13 óra után 1,4610 közelében járt a kurzus.)

A Commerzbank piaci kommentárja szeirnt az amerikai fizetőeszköz gyengülésében szerepet játszott, hogy kedvezőek lettek a kínai ipari termelési adatok. A kínai eredmények az optimista tőzsdei hangulattal együtt elegendőek lehetnek ahhoz, hogy az euró/dollár kurzus 1,46-os szint környékén töltse a napot. Az euró/dollár árfolyamot a nap későbbi részében a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi index befolyásolhatja majd.

Mi várható a forint piacán?

Egyelőre nincs olyan tényező, ami bármelyik irányba komolyabban eltolná forint jegyzését. Nem kell a vészharangot kongatni, igaz, különösebb örömre sincsen semmi ok - vélik a Commerzbank szakemeberei.

Ha nem történik semmi rendkívüli a nemzetközi és magyar piacokon, akkor a várakozás határozza majd meg a következő időszakot. Ennek megfelelően a következő hetekben az euró árfolyama várhatóan a 268 és a 278 forint közötti sávban ingadozhat.