Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában sem engedik a válság előtti mederben tovább folyni a hitelezést, a felelőtlennek bizonyuló eddigi gyakorlatot kemény korlátok közé szorítja a pénzügyi felügyelet. A fogyasztási szokásokról érdeklődő hitelbírálatnak néznek elébe az ügyfelek.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megszigorítja a jelzálog-hitelezést a brit pénzügyi felügyelet (FSA) - jelentette be a magyar PSZÁF megfelelőjeként működő intézmény hétfőn. Az új szabályozás egyebek között megtiltja jelzáloghitel nyújtását jövedelemigazolás nélkül (a válság előtt minden második kölcsön ilyen volt Nagy-Britanniában), a bankokat pedig emellett részletes hitelbírálatra is kötelezi.

Az intézkedést a Magyar Nemzeti Bank nemrég nagyportkavartjavaslatához hasonló indíttatásból vezeti be a szigetországi felügyelet. Le akar számolni "az ügyfeleket és bankokat is veszélybe sordó, felelőtlen hitelezési gyakorlattal" - idézte a Guardian internetes oldala az FSA vezetője, Hector Sants szavait.

"A múltban a szabályozás azon a feltételezésen alapult, hogy a bankok nem teszik ki magukat vagy az ügyfeleket kockázatnak. Számot kell vetni a ténnyel, hogy nem mindig hoznak jó döntéseket. Sokaknak adtak kölcsönt a hitelboom idején, akiknek ma nem adnának" - magyarázta Sants a BBC rádióadásában.

A FSA által előírandó hitelbírálat nemcsak a jövedelmi viszonyokat térképezné fel, hanem fogyasztási szokásokat is. A Times azt emeli ki, hogy az ingatlanvásárlásra készülő kérelmezőnek be kell majd számolnia arról, hogy mennyi pénzt költ havonta alkoholra, dohánytermékekre és ruházkodásra. Jelenleg nemhogy ilyen aprólékos, de semmiféle szabály nincs arra, hogy a pénzintézetnek miként kell vizsgálnia az ügyfél törlesztési képességét, a gyakorlat mindenütt eltérő.

A felügyelet visszariadt ugyanakkor attól, hogy maximalizálja a kölcsön és a fedezetérték (LTV), illetve a kölcsön és a jövedelem (LTI) arányát. Sants azt mondta, az FSA csak az olyan kombinációkat tiltja meg, amikor a magas LTV rossz adósmúlttal párosulna.

A jelzálog-hitelezéssel foglalkozó brit cégel szervezete üdvözölte a bejelentést, bár a Guardian által megszólaltatott ingatlanpiaci szakértők arra figyelmeztettek, hogy az új szabályok megnehezíthetik az iparág talpraállását.