Önmérsékletet kér az EKB a bankoktól

Vágólapra másolva!
Folytatniuk kell az átalakításokat és meg kell erősíteniük a tőkéjüket a bankoknak - állítja az Európai Központi Bank tagja, Christian Noyer, aki mérsékelt osztalék-kifizetést ajánl a pénzintézeteknek.
Vágólapra másolva!

A szabályozás erősítésének elsődlegességéről beszélt Noyer, aki szerint folytatni kell az eddigi politikát, amely "meggyőző negyedéves" banki profitokat eredményezett. "Meglepő, hogy ezeket a teljesítményeket pár hónappal azután érték el, hogy némely intézmény közel került a bukáshoz" - mondta.

"Ez arra engedhetne következtetni, hogy a pénzügyi szektor helyrerázódott és nincs szükség további reformokra. Misem áll távolabb az igazságtól, mint ez" - figyelmeztetett Noyer. A hitelválságban a pénzügyi intézmények 1600 milliárd dollárt veszítettek világszerte, viszont a legutóbbi európai banki stresszteszt alapján úgy tűnik, hogy a 22 legnagyobb európai bank megfelelően ellátott tőkével. Az USA-ban is megnyugodni látszik a piac annak ellenére, hogy 100-ra emelkedett a becsődölő bankok száma - írja a Bloomberg.