Jövőre tolódik az infláció esése

Vágólapra másolva!
Nem estek az árak a korábban tapasztalt meglepő mértékben októberben, a komolyabb csökkenésre jövő évben van esély a piaci elemzők szerint. Az októberi adat 4,7 százalék lett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, ami alig kisebb a vártnál, de jövőre már 3 százalék alá kerülhet a ráta. Londoni elemzők szerint nincs akadálya a magyar jegybank további ütemes kamatcsökkentésének.
Vágólapra másolva!

Az egy hónappal korábbi szint körül (4,87 százalék) várták az októberi magyarországi inflációs számokat londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint azonban jövőre meredek dezinfláció kezdődik Magyarországon. Szeptemberben 4,9 százalék volt az árszínvonal emelkedése. A megkérdezett, illetve előrejelzésekben szemlézett tíz nagy citybeli befektetési és elemző ház szakértői 4,7-5,1 százalék közötti prognózisokat adtak a múlt havi, teljes kosárra számolt éves inflációra, a Reuters legújabb elemzői konszenzusa 4,95; az előrejelzési átlag 4,87 százalék.

Az áfaemelés júliusi bevezetése óta az elemzők rendre túlbecsülték előrejelzéseikben az elmúlt három hónap inflációs adatát, mert a fogyasztás csökkenése erősen tompította a magasabb áfa hatását és az élelmiszerárak a vártnál jobban mérséklődtek az idényáras élelmiszerek drasztikus árcsökkenése miatt.

A Reuters rendszeresen végez hazai és külföldi intézetek elemzői közt felmérést, amelyek a főbb magyar gazdasági adatokra kérdez rá: mit várnak az adott hónapra, év végére és a következő évekre. Érdekes, hogy az augusztusi méréskor a piac még 6,92 százalékos inflációt várt 2008 és 2009 decemberének összevetéséhez. Ennek magyarázata, hogy az áfaemelés elhúzódó hatását várták, ami végül nem lett olyan erőteljes, mondhatni a kereskedők a vártnál nagyobb mértékben "nyelték le" az adóemelést.

A szeptemberi méréskor sem vártak még nagy zuhanást az elemzők, ekkorra csak 6,41 százalékra mérsékelték a decemberi ütemre vonatkozó várakozásokat. A nagy áttörés az októberi felmérésben volt, amikor már figyelembe tudták venni a szeptemberi nem várt mértékű inflációesést. Az októberben mért várakozások az év végi adatra vonatkozóan már 5,49 százalékra mérséklődtek. Amiben nem volt különösebb eltérés, az a 2010 decemberére várt árszínvonal-változás. Az elmúlt hónapokban az elemzői átlagok 2,69-2,87 százalék közt szóródtak.

Az inflációs adatra nagy figyelemmel van a jegybank is, mivel a kiugró ütemben változó árszínvonal hatással lehet a kamatpálya alakulására is. A jegybank ugyanis az alapkamat segítségével is szabályozhatja a gazdaságban lévő pénzmennyiséget, ami az árakat változtathatja. Ha a vártnál alacsonyabb lesz az inflációs adat, úgy a Magyar Nemzeti Bank újabb jelet kaphat az alapkamat csökkentésére.

A tizenkét havi fogyasztói árindex a 2007 márciusi 9,0 százalékról kisebb kilengésekkel folyamatosan csökkent az idén márciusi 2,9 százalékos mélypontig. Onnan lassan emelkedett a júniusi 3,7 százalékra míg az áfaemelés hatására júliusban fel nem ugrott az idei csúcsnak számító 5,1 százalékra, ahonnan a következő két hónapban 0,1 százalékpontos lépesekkel mérséklődött eddig.

Szeptemberben kellemes meglepetést hozott az inflációs adat. Miközben az elemzők korábban jóval magasabb, bőven 5 százalék fölötti inflációt vártak, többek között az áfaemelés hatására, a hazai infláció kedvezően alakult. A fogyasztói árak ugyanis 4,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz mérten pedig csökkentek is az árak.

Jöhet az újabb kamatcsökkentés

Christine Li, a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni gazdaságelemző szolgálatának közgazdásza, aki előzetesen 4,9 százalékos éves összevetésű októberi inflációt várt, a szerdai adatismertetés után kiemelte: "nem sok ment át" a júliusi áfaemelésből a végfogyasztói szinten érvényesített árakba.

Li szerint úgy tűnik, hogy a magyar vállalati szektor a továbbra is gyenge belső kereslet miatt képtelen áthárítani az adóemelést a fogyasztókra. Ez azt is jelenti, hogy a cégeknek költséget kell csökkenteniük, ami várhatóan további elbocsátásokhoz és alacsonyabb bérekhez vezet - vélte a Moody's szakértője.

Az elemző szerint az enyhülő infláció ugyanakkor lehetővé teszi a jegybanknak a további kamatcsökkentést a gazdaság felélesztése végett, különös tekintettel arra, hogy Magyarország "17 éve nem tapasztalt súlyosságú" recessziót él át.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegénél - amelynek szakértői előzetesen 4,8 százalékos októberi éves inflációt jósoltak - a szerdai adatismertetés után kiemelték: ez volt a negyedik olyan hónap egymás után, amelyben a magyarországi inflációs számok elmaradtak a várakozástól.

A cégnél ugyanakkor azzal számolnak, hogy a tizenkét havi inflációs ütem a következő hónapokban kissé felgyorsul, tekintettel arra, hogy a tavalyi negyedik negyedévi bázis igen alacsony, és az emelkedő üzemanyagárak is felfelé ható nyomást fognak gyakorolni az éves összevetésben számolt inflációra. A háztartási energiaárak csökkenése ezt valamelyes mértékben ellentételezi.

A cég szerint mindazonáltal "semmi olyasmi nincs" az októberi inflációs adatokban, ami megakadályozná az MNB-t az újabb, fél százalékpontos kamatcsökkentésben még ebben a hónapban, és ha a kockázati környezet továbbra is "barátságos" a forinthoz, az MNB-alapkamat már 2010 első negyedének végéig 5,5 százalékra csökkenhet tovább.

Az [origo] saját fogyasztói kosara (amely az inflációs kosártól eltérően mindennapi fogyasztási cikkekből áll és nagy hipermarketek árait veti össze) november elejére jelentősen drágult. (Az árkörképről bővebben itt olvashat.)