Kisebb kilengés után stabil a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön 275,50 forint környékén stabilizálódott az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, a reggeli piacnyitáskor volt csak egy kisebb kilengés. A kamatdöntéseknek nem volt piaci hatása.
Vágólapra másolva!

Csütörtök késő délután egy euróért valamivel több mint 275 forintot kellett adni, ami gyakorlatilag ugyanannyi, mint amennyit reggel kértek a közös uinós pénzért. Az árfolyam reggel 8 körül egyetlen kötés erejéig 273 forint közelébe ment le, de innen visszapattant, és szinte egész nap ezen a szinten tartózkodott.

Egy dollárért kevéssel este fél 7 után 185,60 forintot kellett adni, egy svájci frank árfolyama pedig valamivel 182 forint fölött állt be egy viszonylag stabil szintre.

A magyar pénz kurzusán meg sem látszottak a nagy nyugat-európai jegybankok kamat-, illetve egyéb pénzpolitikai döntései, igaz megfelelt a várakozásoknak, hogy sem Frankfurtban, sem pedig Londonban nem nyúltak a kamatokhoz a jegybankárok. Egyedül Belgrádban volt kamatmódosítás, a szerb jegybank meglepetést keltve 100 bázisponttal lejjebb vitte a kamatszintet, de ennek nem volt piaci hatása.

Az Európai Központi Bank (EKB) kamattartásának bejelentését követően a bank elnöke, Jean-Claude Trichet megállapította, hogy a gazdaság állapota javult a legutóbbi ülés óta, ezért megfontolt ütemben ki lehet vonni a piacról a többletlikviditást. Figyelmeztetett azonban, hogy változatlanul magas kockázatokkal kell szembenézni, és megerősítette, hogy a dollár erősítése mind az Egyesült Államok, mind az eurózóna érdekében áll.

"Egyelőre a 275-278-as sávot tartjuk a legvalószínűbbnek, amíg valamilyen új adat érdemi változást nem vált ki a piaci hangulatban" - írta reggeli elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.