Félmilliós emlékérmét bocsát ki az MNB

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben a magyar induló vitte el az érmevilágbajnokság közönségdíját, a januárban záruló szavazáson a tokaji borvidéknek emléket állító érme próbálja meg a címvédést. A Magyar Nemzeti Bank egyébként nemrég tette közzé a jövő évi érmekibocsátási tervét, amely szerint augusztus 20-a tiszteletére igazi ritkaságot, egy félmillió forintos érmét bocsát ki.
Vágólapra másolva!

Az világ emlékérméinek - az amerikai Krause kiadó által kiírt - idei bajnokságán a közönségdíj kategóriában a Gáti Gábor szobrászművész által tervezett Tokaji Történelmi Borvidék 5000 forint névértékű ezüstérme indul.

A 2008-ban kibocsátott pénzérmék szakmai díjai (legjobb arany érme, legjobb ezüst érme, leginnovatívabb érme vagy történelmileg legjelentősebb eseményt bemutató érme) között azonban nincs magyar nevező.

Eddig csak magyar érme nyert

A közönségdíjra online lehet szavazni, a Numismaster.com honlapján. A szavazómodul a szavazat leadásához személyes regisztrációt kér: a "Please sign in" felirat linkjén lehet bejelentkezni és a jelszó segítségével a honlapra visszatérve a szavazatot leadni. Az Év Érméje pályázat eredményét 2010. január 30-án, a berlini nemzetközi érmekiállítás és vásáron ismertetik a szervezők.

Az érmevilágbajnokság először 2007-ben kiírt közönségdíját eddig mindig magyar érme kapta: az elsőt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára kibocsátott 50 forintos jubileumi érme nyerte, amelynek tervezője Kósa István, egy évvel később a Kiss György által tervezett Gyulai vár ezüstérme kapta a legtöbb szavazatot.

A Magyar Nemzeti Bank egyébként nemrég publikálta a jövő évi kibocsátási tervét. Az első, Kosztolányi Dezső születésének 125. évfordulója alkalmából megjelenő emlékérme március végén jelenik meg. Ezután kerül piacra a Magyarország természeti kincseinek emléket állító sorozat első darabja, a sorozatindító, különleges, téglalap alakú érme a Föld napján, április 22-én bocsátja ki a jegybank.

Ritkaság az ünnepre

Augusztus 4-én az úszó Európa-bajokság tiszteletére készített érmével jön ki az MNB, majd egy igazi kuriózum érkezik. Augusztus 20-án jelenik meg értékben ritkaságnak számító, 500 ezer forint névértékű aranypénz, amely Szent István király Szent Imre herceghez intézett intelmeinek állít emléket. A magas címlet magas nemesfémtartalommal, ugyanakkor alacsony példányszámmal párosítva fokozza az érme numizmatikai és piaci értékét. Ugyanezzel az éremképpel egy olcsóbb, 50 ezer forintos arany emlékpénzt kibocsát a jegybank. Az érmék az intelmek megírásának 1000. évfordulóján jelennek meg.

Forrás: MNB

Ezzel indul 2010-ben a kibcsátás (a képre kattintva látható a 2006 óta megjelent érmék galériája)

Ősszel magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat folytatásaként Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának születési évfordulója alkalmából szeptember 29-én jelenik meg egy 1000 forintos színesfém érme. A jövő évi menetrend utolsó darabja az Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából megjelenő arany és ezüst emlékérme, amely november 7-től lesz megvehető. A 2010-ben kibocsátandó érmék képeinek galériája itt látható.