Megnyitott a bécsi gáztőzsde

Vágólapra másolva!
Megindította a kereskedést a Közép-európai Gázelosztó Központ (CEGH) gáztőzsdéje pénteken a Bécsi Tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A gáztőzsdén egyelőre az azonnali kereskedés indult meg, a határidős ügyletek kötésére várhatóan 2010 elejétől lesz lehetőség - állt a CEGH jelenlegi kizárólagos tulajdonosa, az OMV osztrák gáz- és kőolajipari konszern közleményében.

A most tőzsdévé továbbfejlesztett CEGH jelenleg Európa egyik legnagyobb gázkereskedelmi központja, és ezen keresztül érkezik az Oroszországból Nyugat-Európába importált földgáz egyharmada. Jelenleg száz résztvevője van. A négy évvel ezelőtti alapítás óta megnégyszereződött az eladott gáz mennyisége, 2009-ben elérte a havi kétmilliárd köbmétert.

Az OMV közleménye szerint a CEGH gáztőzsde megnyitása jelentős lépés az osztrák gázpiac liberalizálása irányában és a kereskedési mennyiség növelése révén erősíti az ellátás biztonságát. Mint írták: az ellátás biztonságát javító fejleményként értékelte a nyitást a megnyitó alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter is.

Az OMV és az orosz Gazprom 2008-ban kötött megállapodása értelmében - ha az Európai Bizottság versenyügyi biztosa jóváhagyja - a Gazprom Germania és a Centrex 30, illetve 20 százalékos tulajdoni hányaddal az OMV partnere lesz a CEGH-ban. A tervek szerint a Bécsi Tőzsde működtetője, a Wiener Börse AG szintén 20 százalékkal vesz részt a CEGH-ben - mondta el Beatrix Exinger, a Wiener Börse AG szóvivője. A tőzsde tulajdonszerzésére a következő hetekben kerülhet sor - mondta.