Vágólapra másolva!
Részletes közleménnyel jelentkezett kedd délután a Pénzügyminisztérium (PM), amelyben a Költségvetési Tanács jövő évi büdzsével kapcsolatos kritikáira válaszolt a tárca - néhol kifejezetten élesen.
Vágólapra másolva!

"Figyelmen kívül hagyta a parlamenti többség a Költségvetési Tanács (KTI) ajánlásait, így a költségvetési törvény több pontja nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak" - állítja a KT a büdzsét ellenőrző szerv hétfői keltezéssel kiadott nyilatkozatában.

Az éles kritikát nem hagyta szó nélkül a kormány, a szaktárca többek között hibás jogértelmezéssel, nehezen értelmezhető kritikával és megvalósulásuk esetén súlyos károkat okozó felvetésekkel vádolja a szervezetet.

A PM hibás jogértelmezésről beszél

A PM szerint a jövő évi költségvetés előkészítése, és parlamenti elfogadtatása a tanács megállapításainak, észrevételeinek figyelembe vételével, javaslatai többségének elfogadásával történt. A tárca szerint a KT "megfogalmazott kritikái nem érintik a költségvetés valós minőségét, tartalmi jellemzőit, azok olyan formai észrevételek, amelyek alapján kevéssé érthető a 2010-es költségvetés ilyen mértékben kritikus minősítése".

A tárca szerint a tanács a véleményét "több esetben is hibás jogértelmezésre alapozza, és ezen hibás közleményeit mindennemű konzultáció nélkül fogalmazza meg, így alkalom sem nyílik a helytelen jogértelmezések megelőzésére". A PM bízik abban, hogy a "Költségvetési Tanács nyitott saját gyakorlatának további fejlesztésére", illetve hogy a szervezet "egyre több figyelmet fordít majd a 2010-es költségvetés bevételeinek, kiadásainak és egyenlegének tényleges teljesülését érintő tartalmi kérdésekre, és olyan szakpolitikai megnyilatkozások véleményezésére, melyek meghatározhatják a jövő évi költségvetési hiánycélok teljesülését".

A PM szerint a kritika "nehezen értelmezhető"

A PM a konkrét kritikákkal kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló adatok "teljes egészében rendelkezésre állnak", a KT felvetése pedig "nehezen értelmezhető". Az egyik legfontosabb kritika a külső tételek listáját érintette (erről Sólyom László köztársasági elnök is beszélt egy hetilapnak adott interjújában), a PM erre azt válaszolta, hogy a listát a törvénytervezet 10. melléklete tartalmazza, vagyis ez része lett a törvénynek.

"A költségvetési törvény pedig, mint speciális, felülírja az ÁHT-t (államháztartási törvény), mint általános törvényt" - állítja a minisztérium, hozzátéve, hogy a "korábbi téves nyilatkozatokkal szemben vitathatatlan tény, hogy a Pénzügyminisztérium lényegesen szűkítette a felülről nyitott előirányzatok körét". (A felülről nyitott tételek jelentőségét az adja, hogy esetükben a túlköltekezéshez nem kell parlamenti felhatalmazás.)

A PM néhol kifejezetten éles kritikát fogalmazott meg a KT felvetéseivel kapcsolatban. "Amennyiben megvalósulnának a Költségvetési Tanács által javasolt változtatások, úgy (...) az európai uniós támogatások kötelező központi költségvetési társfinanszírozása nem lehetne automatikusan túlteljesülő előirányzat, ami veszélyeztetné az uniós támogatások felhasználását, és súlyos károkat okozhatna a nemzetgazdaságnak" - olvasható a közleményben.