Még mindig nem a részvény a nyerő

Vágólapra másolva!
A Concorde Értékpapír Zrt. elemzése szerint a válság utáni enyhülés az Egyesült Államok emelkedésével kezdődik majd el, lényeges javulás azonban sem külföldön, sem itthon nem várható 2009-ben, a befektetési szolgáltató társaság a részvényhányad alacsonyan tartását javasolja.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzőházak a második félévre már gazdasági növekedést várnak a fiskális és monetáris lazítás hatására, és egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államok gazdasága fog először fordulni. A részvénypiacokon egy gyengébb első félév után a második félévben már javulásra számítanak. A várakozások szerint az idén a kelet-közép-európai térség lesz a legrosszabb a régiók közül, és azon belül is a legutolsó Magyarország - foglalja össze az elemzőházak ez évre szóló előrejelzéseit Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája.

Móró Tamás várakozásai makroszinten ennél pesszimistábbak: a Concorde elemzője a nagy világgazdasági válság óta a legnagyobb recesszióra számít, és az év vége előtt a kibocsátási mutatók javulását nem tartja valószínűnek. A részvénypiacok esetén sem optimista, csak átmeneti emelkedésekre számít. Az év elején lehetségesnek tart egy alaposabb emelkedést, ám az év folyamán egy újabb mélypontot is elképzelhetőnek tart, de véleménye szerint az év vége felé már a fellendülés jeleit mutathatják a piacok. A kötvénypiacon a vállalati kötvényekben látja a legnagyobb értéket.

Magyarország az elemző szerint jelenleg minden szempontból a hátsó sorban kullog, de éppen ebből fakad az egyetlen pozitívum is: mivel a magyar eszközök mindenhol drasztikusan alul vannak súlyozva, így érdemes lehet az elsők között venni. Hozzáteszi, hogy összességében árazás/hozamok szempontjából Magyarország kevésbé vonzó, mint általában a fejlődő piacok, ráadásul növekedési szempontból a régiónk is a legkevésbé vonzó.

A forint euróval szembeni árfolyamát az év vége felé 250 és 260 közé várja Móró Tamás. Az elemző úgy véli, sokat segít az IMF és az EU csomag miatti jóval kisebb finanszírozási igény, és így nettó negatív államkötvény kibocsátás. Ezzel együtt rövid távon egy újabb mélypont sem elképzelhetetlen a forintárfolyamban, főként akkor, ha a GDP csökkenése a vártnál mélyebb. Ez utóbbira jó esélyt lát: a restriktív monetáris politika, a nagyon kedvezőtlen külső környezet és a fiskális megszorítás miatt a korábbinál mélyebb, akár 3-4 százalék körüli GDP-visszaesés is elképzelhető.