A jegybankárokra vár a forint

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel kezdett a magyar deviza csütörtökön, az euró jegyzése 280 forint körül járt a bankközi devizapiac nyitása után.
Vágólapra másolva!

Bari Csaba, a Buda-Cash szakértője az [origo]-nak elmondta, hogy a 9 órakor érkező hazai adatok előtt kezdett gyengülésbe a forint, ennek a tendenciának azonban határt szabhatnak a 282 forintnál kötött fedezeti ügyletek, vagyis ez a szint megakaszthatja az euró erősödését.

A nap legfontosabb eseménye a befektetők számára az EKB kamatdöntése. A piac 0,5 százalékos csökkentést vár (az alapkamat úgy 2 százalék lenne), de egy esetleges nagyobb vágás is benne van a pakliban - mondta az elemző. Hasonlóan vélekednek az Erste szakértői, akik piaci kommentárjukban jelezték: bár az átlagos elemzői konszenzus 50 bázispontos vágást feltételez, számos piaci szereplő szerint a rendkívül gyenge makroadatok - például a német és spanyol ipari termelés mélyrepülése - miatt az európai jegybankárok kénytelenek lesznek nagyobb mértékű csökkentést végrehajtani vagy sűrűbben mérsékelni a rátát.

Ha az EKB a vártnál nagyobbat vág, akkor a forint- és az eurókamat közötti különbség növekedhet, így a magyar piacon realizálható magasabb hozam miatt a forint keresettebb lehet, ami kis forinterősödést hozhatna - mutatott rá Bari Csaba.