Davosban csak 2011-től várnak fellendülést

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök békülékeny hangú beszédével szerda este hivatalosan megkezdődött a svájci Davosban a 39. Világgazdasági Fórum. Az orosz korméynfő beszéde előtt a jelentősen lelassult globális gazdaságról, a lehetséges kitörési pontokról tartottak megbeszéléseket a fórum résztvevői. 
Vágólapra másolva!

A szerda estig elhangzott beszédek középpontjában - ahogy várhatóan a hivatalos fórumon is - a világ számos térségében recessziót előidéző pénzügyi válság állt. Többen, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője is úgy vélte, hogy a pénzügyi rendszer reformjára van szükség.

Emellett azonban többen hangsúlyozták, hogy a globális gazdaságnövekedést megtorpedózó hitelválságból való kilábalás nem egyszerű dolog, mindenképpen szükség van jelentős kormányzati programokra. Trichet szerint a világ vezető államai "már sok jó lépést tettek" annak érdekében, hogy visszatereljék a pénzügyi rendszert a megfelelő útra, de ez reformok nélkül nem megy majd.

Kína sem úszta meg a válságot

Ven Csia-paokínai miniszterelnök elismerte a fórumon, hogy a gazdasági és pénzügyi világválság komoly hatással van országára, a foglalkoztatásra és az exportra. A politikus új világgazdasági rendre szólított fel, amely a nagy nemzetközi pénzügyi intézmények reformját foglalná magában egyebek között.

Soros György szerint nem működik a globális pénzügyi rendszer, és a világ számos bankja további tőkére szomjazik, ezt az igényt a magyar származású amerikai üzletember 1,5 ezer milliárd dollárra teszi.

A gazdaság helyzetét, illetve rövid távú kilátásait jellemzi a PricewaterhouseCoopers felmérése. A világ számos térségéből megkérdezett 1100 vezérigazgatónak csupán 21 százaléka számít arra, hogy a következő 12 hónapban nő vállalatuk bevétele. Egy éve az így nyilatkozó illetékesek aránya még 50 százalék volt.

230 milliós munkanélküliségre számíthatunk

Többen azzal számolnak, hogy nem lesz gyors növekedés a mostani mélyponthoz közeli szintről, a gazdasági élénkülés 2011-ben vagy csak utána következik be.

A gazdasági növekedés lassulása, vagy a recesszió a munkanélküliség növekedését eredményezi világszerte. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslése szerint az idén 230 millió ember lesz munkanélküli globálisan. Ezzel a globális munkanélküliségi szint 7,1 százalékra nő, 1991 óta a legmagasabbra. Tavaly a globális munkanélküliségi arány - nem végleges adatok szerint - 6,0 százalék volt.

Putyin békülékeny beszédet mondott

Oroszország ellenzi, hogy több pénzt költsenek katonai erőfeszítésekre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a davosi Világgazdasági Fórum megnyitóján, szerda este mondott felszólalásában.A nemzetközi kapcsolatokat kevésbé veszélyessé kell változtatnunk... további leszerelési intézkedéseket kell hoznunk - tette hozzá az orosz miniszterelnök, aki korábban, elnökként még nagy arányú katonai fejlesztésekre adott utasítást.

Az Egyesült Államoktól, s különösen az új kormányzattól Putyin partnerséget vár a gazdasági válság és a világban meglévő feszültségek kezelésében, és azt reméli, hogy Washington érdekelt a közös építőmunkában. "Sikereket kívánunk az új csapatnak" - jelentette ki. A szorosan vett gazdasági kérdésekről szólva a kormányfő a nemzetközi intézmények szerepének átértékelésére szólított fel. "A nemzetközi jogra alapozott globális szabályozórendszert meg kell erősíteni" - jelentette ki.

Tökéletes viharnak nevezte a válságot

Az orosz politikus a pénzügyi válságot "tökéletes viharnak" nevezte, amelynek "megsokszorozódott a pusztító ereje". A közgazdászoknak és a politikusoknak mindig fel kell készülniük az ilyen fejleményekre - mondta. Putyin nem állta meg, hogy fel ne emlegesse: egy évvel korábban Davosban "az amerikaiak hangsúlyozták gazdaságuk alapvető stabilitását", de "mára a befektetési bankok, a Wall Street büszkeségei gyakorlatilag eltűntek.

Ez a válság különbözik a harmincas évekétől, mert a globalizáció miatt mindenkit érint - fejtegette. "Politikai vagy gazdasági rendszerétől függetlenül minden nemzet egy csónakba került" - mondta. Putyin óvott ugyanakkor attól a "vakhittől", hogy az állam fokozott gazdasági szerepe megoldja a krízis keltette összes gondot.

Gázügyben szövetséget ajánlott a fogyasztókkal

Az energia kérdését érintve az orosz miniszterelnök javaslatot tett egy, az egykori Európai Szén- és Acélközösséghez hasonló szerződés megkötésére a termelők és fogyasztók között. "Ez azt jelentené, hogy a fogyasztókat és a termelőket igazi partnerség kötné össze, amelyet világos jogi alapokra helyeznének" - mondta.

Közölte, hogy Oroszország több irányba is ki fog építeni energiaszállítási útvonalakat. "Az a szándékunk, hogy a szállítási infrastruktúrát minden irányba kiépítsük" - mondta.

További komoly viták várhatóak

Több mint negyven állam- és kormányfőt várnak a svájci télisportközpontban zajló tanácskozásra, vagyis kétszer annyi csúcspozícióban lévő politikust, mint tavaly. Pénteken felszólal Angela Merkel német kancellár, és jelen lesz Gordon Brown brit miniszterelnök is. Összesen 2500 politikai és gazdasági vezető, üzletember ígérte részvételét 96 országból.A vasárnapig tartó rendezvény teljes egészét a pénzügyi és gazdasági világválságnak szentelik a részvevők.

A fórum munkacsoportokban bonyolítja le tanácskozásainak nagy részét. A két fő kérdés, amelyet boncolgatni fognak: hogyan lehetséges úrrá lenni a válságon, s miként kerülhető el annak megismétlődése.Ezenkívül elemzik a válság okait, megvizsgálják, milyen intézkedésekkel javítható meg hosszú távon a világ pénzügyi, energetikai és más rendszereinek irányítása. Megvitatják, milyen szerepet játsszék az állam a gazdaságban, és szó lesz a globális klímaváltozásról, annak hatásairól, illetve a folyamat kézben tartásának lehetőségeiről is.