Romániában 58 ezer ember lehet munkanélküli

Vágólapra másolva!
Csaknem 58 ezer ember válik munkanélkülivé az év első három hónapjában Romániában - derül ki a román országos foglalkoztatási ügynökség (ANOFM) adataiból.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A munkaadók előrejelzései szerint az említett időszakban összesen 57 760 dolgozó fogja elveszíteni munkahelyét. A legnagyobb mértékű - 53 073 embert érintő - leépítés a magánvállalatoknál várható, 3639 alkalmazottat az állami szférában bocsátanak el, 1 048 embertől pedig az állami és magántőkével egyaránt rendelkező, vegyes tulajdonú cégeknél válnak meg.

Jelentős karcsúsításra készül az osztrák OMV tulajdonában lévő Petrom, amely 3000 dolgozóját - összes alkalmazottjának mintegy 10 százalékát - készül leépíteni. Ezt a lépést a szakszervezetekkel egyeztetve hozza meg, az elbocsátandók 15 hónapnak megfelelő átlagbért kapnak végkielégítésként.

A Petrom öt évvel ezelőtti privatizálása idején több mint 50 ezer alkalmazottal rendelkezett, a magánosítási szerződés értelmében 2005-re ezek számát 44 236-ra kellett csökkentenie, 2008-ra pedig 24 753-ra kellett leszorítania a létszámot. A mostani leépítést a cég nem a gazdasági válságra hivatkozva hajtja végre, hanem az előre betervezett létszámcsökkentési programjának keretében.