FT: uniós politikusok fontolóra veszik a magyar eurójavaslatot

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság a jelek szerint az euró bevezetését célzó folyamat rövidítésének megfontolására késztetett egyes európai uniós vezetőket - írta a keddi Financial Times. 
Vágólapra másolva!

A hétvégi uniós csúcstalálkozó után több politikus is jelezte, átgondolják azt a magyar javaslatot, amely az euró előszobájának tartott ERM-II. árfolyamrendszerben kötelezően eltöltendő - jelenleg kétéves - időszak rövidítését célozza - írja keddi számában a Financial Times.

A dolog azért érdekes, mert a vasárnapi csúcson az uniós politikusok ellenezték a magyar indítványt. Az üzleti napilap keddi cikke alapján azonban úgy fest, akadnak olyanok, akik szerint nem rossz ötlet az euróhoz vezető út lerövidítése.

Az üzleti napilap egy múlt heti elemzésében sürgette a kelet-európai uniós tagállamok eurózónába való felvételét, és kritizálta a "már most sem működő" belépési feltételrendszer "régen esedékes" elhagyását.

A lap szemleírója kifejtette, az euróövezeti felvételi rendszer az alapvető stabilitási előírásokkal sem összeegyeztethető, mivel például az euró előszobájának tartott ERM-II.-ben kötelezően eltöltendő két év "nyílt felhívás a spekulánsoknak", és így további instabilitási kockázatokat hordoz.

Lengyel vélemény

A keddi Financial Times szerint a lengyel pénzügyminiszter ugyanakkor jelezte, Varsó nem feltétlenül támogatja a belépési szabályok javasolt módosítását. Jacek Rostowski a lapnak nyilatkozva azt mondta: Lengyelország egyáltalán nem változtatott álláspontján, és ha a piaci viszonyok lehetővé teszik, az idei év első felében be akar lépni az ERM-II. árfolyamrendszerbe.

A cikkből kiderül, hogy a Csehország által is képviselt lengyel hozzáállás része annak a politikának, amellyel Lengyelország igyekszik megkülönböztetni magát a térség nagyobb bajban lévő országaitól, például Magyarországtól. Varsó és Prága egyaránt "hűvösen reagált" a brüsszeli csúcson mind az uniós segélycsomagra, mind az ERM-II.-re vonatkozó magyar javaslatokra.

Rostowski a lapnak elmondta, a lengyel kormány szerint nem helyénvaló a térség egészére ugyanazt a megoldást alkalmazni. Különbségtételre van szükség, az egyes országokat saját igényeik alapján kell megsegíteni, Kelet- és Nyugat-Európában egyaránt - idézte a Financial Times a lengyel politikust. Több közép-európai politikus azzal érvel, hogy néhány gyengébb euróövezeti tagállam, például Írország és Görögország sokkal rosszabb állapotban van, mint Lengyelország vagy Csehország.