Újabb rekord: 317 forint fölött volt az euró

Vágólapra másolva!
Újabb negatív rekordot döntött a forint: az árfolyam 317,45 forint/euróig jutott pénteken délelőtt. Egyes elemzők úgy vélték, akár 320-ig gyengülhet a forint pénteken, délután azonban egészen 314 alá kúszott vissza a kurzus.
Vágólapra másolva!

A kereskedők elmondták, semmilyen változás nem érzékelhető a hangulatban, továbbra is jelentős nyomás nehezedik a régiós devizákra. A forint mellett a cseh korona is komoly árfolyamveszteséget volt kénytelen elkönyvelni (28,00/euró), és a lengyel zloty is gyengült (4,75/euró). Ennek ellenére a forint délután valamelyest visszakapaszkodott, az eurót 314 forint körül jegyezték.

A dollár/forint árfolyam már megjárta a 252-es magasságot is, majd 248 forintig korrigált. A svájci frank jegyzése a nemzetközi kereskedelemben 215,11 forint (csütörtökön 211 forint felett alakult), míg a japán jent (100 jen) 255 forinton jegyzik az előző napi 251 forint körüli értékek után.

Más ez a pálya

A forint elmúlt napokban tapasztalt pályája jelentősen eltér a korábbi gyengülési hullámoktól. Míg korábban úgy tört új negatív csúcsokra az árfolyam, hogy rögtön "vissza is pattant", és csak néhány nap múlva araszolt újra feljebb, most ez a fázis kimaradt. Ez az ezekben a tartományokban tapasztalható alacsony likviditás és a technikai szintek hiánya miatt lehetséges - írta még reggeli jelentésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A forintnak támaszt jelentő hír egyelőre nem látott napvilágot, az egyetlen - sovány - vigasz az, hogy az ipari termelési adatok a vártnál kevésbé rosszak. Ha a tengerentúli munkaerő-piaci adatok a vártnál rosszabbak lesznek, sajnos a 320-as szinte sem kizárt a nap folyamán - tette hozzá.

Nem látszik a vége

Egyelőre nem látható, hogy melyik szinten állhat meg a forint árfolyamának zuhanása - idézte kereskedők véleményét ugyancsak péntek reggel a Dow Jones gazdasági hírügynökség. Pozitív hír ugyanis nem jelent meg, és nincs jele annak, hogy a jegybank beavatkozna az árfolyam védelmében.

Az elmúlt napok csendes, viszonylag nyugodtabb állampapír-piaci helyzete után a pénteki kereskedés már jelentős elmozdulást hozott itt is, a piacon már érzékelhető a forintárfolyam gyors változásának hatása. A 2-3 éves lejáratú államkötvények hozama 14 százalék körül, a 10 éves államkötvényé 12 százalék körül alakul.