Vágólapra másolva!
A nemzetközi nagyvállalatok többsége elbocsátásokkal, az alkalmazotti juttatások ésszerűsítésével, valamint az informatika és az ingatlanvagyon racionalizálásával spórol - derül ki az Ernst&Young felméréséből.
Vágólapra másolva!

A válság kulcsa a vállalkozások számára a megfelelő szintű működő tőke biztosítása, a likviditás fenntartása, ennek érdekében elsősorban alternatív forrásokat keresnek a cégek, például értékesítik eszközeiket, vagy bizonyos üzletágakat megszüntetnek, illetve eladnak.

A társaságok jelentős százaléka tárgyalja újra hitelszerződéseit, valamint alvállalkozói megállapodásait és sokan fordulnak rövid távú finanszírozási megoldások felé is. A válságban leginkább az ingatlan- és a bankszektor, valamint a fémipar és a bányászat területén működő cégek érintettek, piaci értékük több mint felével csökkent, 40-50 százalékos visszaesést szenvedett el az autóipar, a biztosítók és a technológia ágazat - áll az Ernst&Young nemzetközi felmérésében, amely közel 350 nagyvállalat részvételével készült.

Fogyókúrán a juttatások

A vállalati források szűkülése miatt lelassul a fúziók és akvizíciók folyamata, és kisebb összegűek lesznek ezek a tranzakciók. Az értékesítés és a marketing szerepe is visszaszorul, és kutatás-fejlesztésre is kevesebbet tudnak fordítanak a nagy cégek. Általános költségcsökkentési elemzést már szinte az összes cég készített, a megkérdezettek több mint fele elbocsátásokkal, több mint 40 százalékuk pedig az alkalmazott juttatások és az informatikai rendszerek racionalizálásával fogja vissza a kiadásokat. Nagy szerepe van a céges fogyókúrában az ingatlantulajdon ésszerűsítésének is.

Érthetetlen, hogy saját cégünknél miért csak most, válság idején tartunk gyakrabban videokonferenciát az utazások helyett, mert előbbi nem csak olcsóbb, hanem kényelmesebb is - tette hozzá Havas István. A válságot az Ernst & Young vezérigazgatója szerint többek között a rövid távú gondolkodásmód, a negyedévenkénti profitnyomás idézte elő, de szkeptikus abban, hogy ez a szemlélet változna a jövőben.

Egyelőre nem várható a cégek kivonulása

Középtávon a cégek kivonják a tőkét a rosszul teljesítő üzletágakból és a nem kulcsfontosságú területekről, míg az alaptevékenység körében inkább stratégiai akvizíciókat terveznek. A válaszadók csaknem harmada tervezi, hogy működését áthelyezi olcsóbb helyre. Magyarországot nem fenyegeti az a veszély, hogy megszüntetik itteni tevékenységüket a cégek, főként, amíg gyenge a forint és az ország kockázati besorolását nem rontják - mondta az [origo]-nak Havas István.

Az Ernst&Young vezérigazgatója inkább optimista, mivel középtávon sok cég gondolkozik szolgáltató központok igénybevételével, főleg a logisztika és informatikai területen, vállalaton belüli kiszervezéssel pedig üzleti adminisztráció, könyvelés és call centerek esetében, és ezeket a központokat Magyarországra is hozhatják.

A vevővel kapcsolatos kockázatok minimalizálása érdekében a vállalatok háromnegyede koncentrál jobban kulcsfontosságú vevőire, közel harmada felszámolja a magas rizikójú ügyfélszerződéseit, és csaknem felük leszűkíti beszállítói körét kedvezőbb szerződési feltételek elérése érdekében. A stratégia iparágtól és cégtől is függ, vannak társaságok ugyanis, amelyek inkább több lábon próbálnak állni, ezért új terméket dobnak piacra, szélesítik ügyfélkörüket és több beszállítóval dolgoznak, hogy csökkentésék a függést az egyedüli szállító esetleges hibáitól. A válság hatására a vezetők hajlamosak feláldozni a hosszú távú stratégiájukat a rövid távú megoldásokért cserébe, így kezelve az éppen égető problémákat, ám nem mindig a kézenfekvő megoldás a legjobb. A válsághelyzetben azon vállalatok lesznek sikeresek, amelyek átgondolt lépéseket tesznek és rugalmasan alakítják stratégiájukat - tette hozzá Havas István.