A várt eredményt hozta a Hewlett-Packard

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő eredményt jelentett üzleti éve második negyedéről a világ vezető személyi számítógép gyártója, a Hewlett-Packard (HP), de üzleti éve egészére borúlátóbb bevételi kilátásokat közölt.
Vágólapra másolva!

Adózott eredménye 1,7 milliárd dollár, egy részvényre 70 cent lett az április végével záruló negyedben. Egy évvel korábban 2,1 milliárd dollár, egy részvényre 80 cent volt az eredmény.

Az egyszeri tételek nélkül 86 cent lett az adózott eredmény. A bevételek 3 százalékkal 27,4 milliárd dollárra csökkentek, a Wall Street elemzői 27,5 milliárd dollárt vártak.

Folyó üzleti negyedére a HP az egyszeri tételek nélkül 88-90 centes eredményt vár, az egész üzleti évre pedig 3,76-3,88 dollárt részvényenként. Ugyanakkor bevételeit az év egészében 4-5 százalékkal csökkenni várja. Korábban 2-5 százalékos bevételi visszaesést valószínűsített.

A HP részvényei - amelyek kedden a pozitív eredményvárakozásoknak köszönhetően egész nap erősödtek, segítve a technológiai Nasdaq piacot - a bevétel nagyobb arányú csökkenését valószínűsítő bejelentésre közel 4 százalékkal estek.

Emellett további 6400 fős elbocsátást jelentettek be szerdán. Ez a cég által világszerte foglalkoztatottak 2 százaléka.

A HP-nél már tavaly ősszel beindult a leépítés, akkor azt közölték, hogy csaknem 25 ezer dolgozó elbocsátását tervezik három év alatt. Az érintett munkahelyek mintegy fele az Egyesült Államokban szűnne meg. A lépésre a texasi EDS IT-nagyvállalat integrálásával kapcsolatban kerül sor, a leépítés a két vállalat együttes alkalmazotti létszámának csaknem 8 százaléka.

A társaság hétfőn ismertette második negyedévi eredményeit: adózott eredménye 17 százalékkal csökkent az áprilissal zárult második negyedben, 1,7 milliárd dollárra az egy évvel korábbi 2,1 milliárd dollárról. A bevétel 3 százalékkal zsugorodott 27,4 milliárd dollárra, elsősorban azért, mert rosszul mentek a személyi számítógépek és a nyomtatók.