Vágólapra másolva!
Még egyetlen komoly külföldi befektető sem állt el tervezett magyarországi beruházásától, és bár az idén igazán nagy projekt nem lesz, élénk marad a száznál több munkahelyet teremtő beruházások, különösen a regionális szolgáltató központok létesítése - véli Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára a Világgazdaság cikke szerint.
Vágólapra másolva!

A lap szerint jelenleg harminchét nagybefektetővel tárgyalnak szerződéskötések előkészítéséről az egyedi kormánydöntéssel odaítélhető komplex támogatási konstrukció keretében. Ezek összesen 423 milliárd forint értékű beruházást, és 11 ezer új munkahelyet jelenthetnek.

Kevésbé előkészített fázisban hatvan megállapodás van 1561 milliárd forint beruházási elképzeléssel, amelyek mintegy 30 ezer új munkahely létesítését ígérik.

Gyengébb forint

A szakállamtitkár szerint a gyengébb forint és a munkára rakódó terhek csökkentése javította Magyarország versenyképességét az utóbbi hónapokban, középtávon évente 4-5 milliárd euró külföldi működő tőke beáramlása a reális Magyarországra.

Garamhegyi nemcsak a hétfői Világgazdaságnak, hanem az ugyancsak hétfőn megjelent Népszabadságnak is nyilatkozott. Ennek a lapnak arról beszélt, hogy Kínával nem tárgyalnak nagy, közvetlen tőkebefektetésről.

"Minden ellenkező híresztelés ellenére a kínaiak nem nagybefektetők. Termelő-, gyártó-, munkahelyet teremtő kapacitást csak úgy soha nem hoznak létre. (...) Az nem megoldás tehát, hogy a válság miatt elkezdünk kétségbeesetten Kínába futkosni" - mondta a szakállamtitkár a Népszabadságnak. Egy egészen más területről, a biotechnológiáról szólva Garamhegyi elmondta: az ágazat seregszemléjén 10-12 céggel tárgyalt, s szerinte biztos, hogy sikerül üzletet kötni.