Kedvezőtlen lakáspiaci adat Amerikából

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben szaporodott májusban az Egyesült Államokban a használt ingatlanok adásvétele, közölték az amerikai ingatlanügynökségek szövetségében (NAR) kedden.
Vágólapra másolva!

Májusban, éves szintre számolva, 2,4 százalékkal több, 4,77 millió ingatlan cserélt gazdát az áprilisi 4,66 millió után. Az elemzők 4,81 milliót vártak májusról. Az adat azt jelenti, hány adásvétel lenne egész évben, ha minden hónapban annyi lenne, mint a tárgyhónapban.

A használt lakások középára 173 ezer dollár volt májusban, 16,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ez a harmadik legnagyobb áresés éves összehasonlításban a felmérés történetében. Ez a lakáspiac tényleges javulásának késlekedését jelzi. Az árcsökkenés fő oka, hogy az adásvételek 33 százaléka még májusban is kényszerből történt, vagy banki visszabirtoklás nyomán, vagy azért, mert a tulajdonosok nem bírták fizetni a részleteket, és ezért a bank intézkedése előtt már eladták ingatlanukat. Az év elején 40-50 százalékos volt ez az arány az adásvételekben.

Tavaly összesen 4,91 millió használt lakóingatlan cserélt gazdát az Egyesült Államokban. A NAR májusi előrejelzése szerint idén valamivel több, 4,97 használt lakást adhatnak el, és az igazi fellendülés jövőre következhet, amikor már 5,25 millióra rúghat az gazdát cserélő lakások száma.