Jól zárt a tőzsde, megrendült a forint, újabb szigorítás a 2010-es büdzsében - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A 270-es árfolyamot közelítette a forint, de estére visszapattant, a BUX pluszban tudott zárni. Újabb szigorítást terveznek a jövő évi büdzsében, a fogyasztók helyett a krízisalap kapja az áramszámlák túlfizetéseit, kikapcsolhatják a szolgáltatásokat, ha nem fizet a szomszéd. Az orosz nagykövet szerint a Molnak tárgyalnia kéne a Szurgutnyeftyegazzal. Ausztriában csődhullám indut el, újabb gyárfoglalás Franciaországban - hajnali válsághíradó.,
Vágólapra másolva!

Szerdán délután Amerikában a jelzáloghitel-igénylésekről közölnek adatot, négykor pedig a májusi lakásárindex kerül ki, várhatóan gyorsuló csökkenést jelezve. Magyarországon nem várható fontosabb bejelentés.

Visszaugrott a forint a délelőtti szintre. Az előzetes elemzői várakozásnak megfelelően megközelítette a 270-et a forint a keddi kereskedésben, de az esti órákra újra visszaesett a délelőtti szintre. Az árfolyam fél hét előtt 271,80 forint volt az euróval szemben.

Bizonytalanság, majd optimizmus a tőzsdén. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 183,41 pontos, 1,13 százalékos emelkedéssel, 16 434,57 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 24,8 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A minisztériumoknak a még idén szeptemberben benyújtandó 2010-es költségvetés tervezése során a 2009-es megszorításokból kell kiindulniuk - hívja fel a tárcák figyelmét a PM. Nincs létszámemelés, csökkenteni kell a bérterheket.

Mozgolódást indított el a városvezetők körében a Bajnai által beharangozott 120 milliárdos önkormányzati megszorítás, és a miniszterelnöknek számolnia kell a szocialista polgármesterek nyomulásával is.

Igor Szavolszkij budapesti orosz nagykövet szerint a Molnak tárgyalnia kéne a Szurgutnyeftyegazzal, amely az osztrák OMV-től vette meg a magyar olajcég 21 százalékát. A diplomata szerint a Déli Áramlat gázvezeték megépítése Magyarországnak is érdeke. Szavolszkij reméli, hogy a paksi atomerőmű bővítésekor az orosz cégek is kaphatnak megrendeléseket.

A kincstári rendszert kritizálta az ÁSZ, újabb szigorítás

A kincstári intézményekre vonatkozó eltérő előírások, az indokolatlan kivételek nagy száma jelentősen korlátozza az államháztartás hatékony működését - fogalmazta meg kritikaként az Állami Számvevőszék (ÁSZ), miután megvizsgálta a kincstári rendszer 2007-2009. közötti működését.

Csak remélhetjük, hogy fizet a szomszéd. Nem sok eszköz van a közös képviselők és a lakástulajdonosok kezében arra, hogy kikényszerítsék a lakótársaktól a közüzemi számlák rendszeres kiegyenlítését. Márpedig ha néhány nagy tartozást felhalmozó adós miatt kikapcsolják a gázt, a pórul járt ártatlanok legfeljebb egy roppant bizonytalan kimenetelű polgári perben követelhetnek kártérítést.

Nem kapjuk vissza az áramszámlás túlfizetést. Részben a krízisalapba, részben alapítványba kell befizetni négy áramszolgáltatónak azt a mintegy ötmilliárd forintot, amit eredetileg a fogyasztókhoz kellett volna visszajuttatniuk azért, mert magasabb árrést alkalmaztak a jogszabályban meghatározott mértéknél - derül ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozataiból.

Változik a START kártya rendszere. A START, illetve a START PLUSZ kártyával rendelkező személyek foglalkoztatása után július 1-jétől a munkaadót - a tételes egészségügyi hozzájárulás, a munkaadói járulék és a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett - a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százalékának, második évében 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli

A Fed-elnök szerint megtorpanhat a fellendülés

A New York-i tőzsdemutatók kedden tanácstalanul jártak föl-le, és a kereskedés szerény nyereségekkel végződött.

Megtorpanhat az amerikai fellendülés. Az amerikai jegybank funkcióit ellátó Fed elnöke szerint a gazdaság a stabilizáció kezdeti jeleit mutatja. Ezzel együtt a központi bank az alacsony kamatok fenntartását tervezi. A 2011-re vonatkozó elemzői várakozások azonban romlottak: a gazdaságba öntött milliárdok ugyanis visszaüthetnek.

Obama megint a bankokat szidja. Barack Obama amerikai elnök hétfőn - magyar idő szerint kedden hajnalban - közölte: a Wall Street-i bankok nem mutattak elegendő bűntudatot vagy változást az amerikai recessziót kiváltó pénzügyi összeomlás óta.

Legkorábban a hét végére, de inkább a jövő héten várható döntés az Opel ügyében - közölte kedden a német kormány képviselője. A versenyfutók a kanadai Magna, a belga RHJ és a kínai BAIC.

Megfigyelési botrány a legnagyobb német banknál. A német Deutsche Bank AG két vezető tizstségviselőjétől vált meg a napokban egy belső vizsgálatra hivatkozva, amely szerint megfigyeltek egy felügyelőbizottsági tagot és egyéb személyeket - írja a Wall Street Journal (WSJ).

Látványosan növekedett Ausztriában a vállalati és magáncsődök száma az első félévben: 3509 cég vált fizetésképtelenné, 9,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 4564 háztartás nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, 6,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Újabb gyárfoglalás Franciaországban. Több mint kétszáz francia munkás lezárta a világ legnagyobb darugyártó cége, az amerikai Manitowoc Cranes közép-franciaországi leányvállalatának kapuját, tiltakozásul újabb félszáz dolgozó tervezett elbocsátása ellen.