Vágólapra másolva!
Látványosan növekedett Ausztriában a vállalati és magáncsődök száma az első félévben: 3509 cég vált fizetésképtelenné, 9,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 4564 háztartás nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, 6,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A vállalati csődök 80 százalékánál vezetési hiba okozta a fizetésképtelenséget, jóllehet krízishelyzetben éppen a válságmenedzselés lenne a legfontosabb, így kommentálta beszámolóját a Creditreform gazdasági tudakozó és adósságbehajtó cég.

A tartományok közül Felső-Ausztriában és Salzburgban nőtt legjobban a csődök száma, 17,5 százalékkal, illetve 20 százalékkal. Arányosan Bécsben vált fizetésképtelenné a legtöbb vállalat: ezer cégre 12,3 csőd jutott.

Az ágazatok közül az ipari termelésében, illetve a bank- és biztosítási ágazatban volt a legtöbb csőd. A tipikus nem fizető adós bécsi, kft. formában működő, öt évnél nem régebbi iparvállalat, legföljebb 10 alkalmazottal.

A háztartások esetében a munkanélküliség terjedése növelte a fizetésképtelenséget, a legtöbb esetben szintén az osztrák fővárosban, ahol 1952 ilyen eset volt az első félévben. A legnagyobb növekedést Felső-Ausztriában (16,7 százalék) és Karintiában (14,2 százalék) regisztrálták.