Délutánig stabilan tarthatja magát a forint

Vágólapra másolva!
Akárcsak a tőzsdén, úgy a forintpiacon is a délutáni kamatdöntésre várnak a piaci szereplők. Kereskedők elmondták: a várt csökkentés nem fogja gyengíteni a forintot, ha annak mértéke nem haladja meg az 50 bázispontot. A forint árfolyamára igazából csak a kamatcsökkentése elmaradása vagy az 50 ponttól eltérő változás lehet hatással.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel pozitív piaci környezetben erősödnek a térségbeli devizák várhatóak lényeges makrogazdasági adatok, így a devizapiacok a tőzsdei árfolyam indexeket figyelik majd minden valószínűség szerint, a tőzsdei indexek pedig enyhén erősödő tendenciát követnek.

A feltörekvő devizákkal szemben - részben a nyersanyagtermelő országok devizái iránti magas kereslet miatt - erőteljes a piac kockázatvállalási hajlandósága, ezért a térségbeli devizák, így a forint és a zloty esetében árfolyam emelkedés valószínűsíthető, bár az elmúlt napokban elért jelentős nyereségek már korrekcióra adnak okot.

Kora reggel a forint mérsékelten tovább erősödött az euróval szemben, miután pénteken 1,15 százalékkal drágult a londoni bankközi devizapiacon. Hétfőn röviddel 7 óra előtt az euró 266,53 forintra gyengült a péntek késő esti 266,75 forintról, ami 0,08 százalékos értékcsökkenést jelent.

Délelőtt 10 órára az euróárfolyam 266,77 forint volt tartva a reggeli szintet és közben csak egyszer ment le 265,6 forintra. Egy dollár értéke ugyanekkor 187,14 forint volt, míg a svájci egy svájci frankért 174,98 forintot kellett adni.