Válsághíradó: Optimista amerikai piacok, kedvező európai makrovárakozásaok, hullámzó forint

Vágólapra másolva!
Egy sor külföldi adat jön ki szerdán, a várakozások csaknem mindegyik esetében pozitívak, a visszaesés megállását, illetve lassulását mutatják. Az amerikai piacokon lassan állandósul az optimizmus, a BÉT ellenkező irányba mozgott, a forint délelőtt gyengült, zárásra erősödött. A svájci infláció csökkent, de kamatvágás még nem valószínű. Kiürülni látszik a német roncsautó kassza, a Toyota megint veszteséggel zárta a negyedévét, ahogy a BMW is, de a japán cég hiánya a vártnál sokkal kisebb, a németnél azonban 35 éve először nincs nyereségrészesedés. A szlovák turizmust hazavágta az euró. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán teszik közzé az eurózóna és Nagy-Britannia júliusi beszerzési menedzser indexét, a zóna országaban és a brit gazdaságban nagyon enyhe javulás várható, máshol mindenhol stagnálás.

A brit ipari és feldolgozóipari kibocsátás júniusban a korábbinál kedvezőbben alakul a várakozások szerint éves szinten lassul, havi szinten pedig megáll a csökkenés. Ugyanilyen irányúak az eurózóna júniusi kiskereskedelmére vonatkozó előrejelzések , ami a magyar exportőrök számára kedvező fejlemény lehet.

Ugyancsak szerdán lát napvilágot a júliusi brit GDP-re vonatkozó első becslés, a mutató júniusban 0,4 százalékos esésben volt.

Az amerikai ipari megrendelések korábbi enyhe növekeédse júniusban vélhetően stagnálásba, az ausztrál kereskedelmi mérleg hiánya pedig jelentősen megnő.

A magyar Pénzügyminisztérium honlap teszi közzé az államháztartás júliusra vonatkozó gyorstájékoztatóját, a KSH semmit nem közöl, az áht júl

A jegybank nyilvánosságra haoz egy sor júliusra vonatkozó pénzpiaci adatot, az állampapírpiaci referenciahozamokat, az állampapírok aukciós átlagkamatát, a BUX adatait, illetve a biztosítók második negyedéves statisztikai mérlegét.

Ez történt kedden

Immár tartósan derűlátó hangulatban, kedden is emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók.

A hétfői remeklést követően kedden eladói nyomás alá került a magyar pénz, az euró bőven 267 forint fölé került a keddi kereskedés első felében, estére azonban összeszedte magát.

Bár az irányadó mutató, a BUX több mint 1 százalékkal gyengült a keddi kereskedésben, a vezető részvények közül az OTP papírja drágult.

Kedden megtört a lendület a főbb európai tőzsdéken, elsősorban az elmúlt napok emelkedését követő profitkivét miatt.

Esett a svájci infláció, de a kamatvágás nem várható

Svájcban a fogyasztói árak júliusban átlagosan 0,7 százalékkal csökkentek júniushoz képest, és 1,2 százalékkal elmaradtak a tavaly júliusitól - kamatcsökkentés azonban nem várható.

A második negyedévben 490 millió euró lett az olasz UniCredit bankcsoport adózott eredménye. Ez ugyan 74 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de 9,6 százalékkal több az előző negyedévinél.

A biciklis taxik - a riksák - világszerte fellendülőben lévő piacán igyekszik megvetni a lábát egy magyar autóipari beszállító, a Karsai Holding.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 14-15 milliárd forintot tervez a panelépületek korszerűsítésére fordítani az eddigi, összesen 28,2 milliárd forintos, a szén-dioxid-kvóták eladásából származó bevételből.

Hamarosan kiürül a német roncsprémium kassza

A K&H Bankra 15 millió forintos bírságot rótt ki a PSZÁF, mert a pénzintézet egyik ügyfelének kérés nélkül nyitott folyószámlát.

Hamarosan elfogy Németországban a roncsprémiumra szánt 5 milliárd euró állami pénz.

Az amerikai PepsiCo. 7,8 milliárd dollárért visszavásárolta korábban eladott két fő palackozóüzemét.

A szlovák idegenforgalom alaposan megsínyli a - pozsonyi Új Szó szerint - elhibázott eurócsatlakozást.

A világ legnagyobb autógyára, a japán Toyota kedden 77,8 milliárd jenes veszteséget jelentett adó után a pénzügyi éve júniussal zárult első negyedéről, ez azonban sokkal kisebb a vártnál.

A BMW-nél 35 éve először idén nem fizetnek nyereségrészesedést, így a dolgozók jövedelme nem 15 havi, hanem több mint 13 havi összegnek felel majd meg.