Vágólapra másolva!
Frankfurtban, Londonban és Prágában nem nyúltak a kamatokhoz a jegybankárok, Belgrádban azonban 100 bázisponttal lejjebb vitték a kamatszintet.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott az irányadó kamat 1 százalékos szintjén az Európai Központ Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az EKB kormányzó tanácsa utoljára május 7-én változtatta a kamatot, akkor 25 bázisponttal 1 százalékra csökkentette.

Szintén csütörtökön ült össze a brit jegybank, amely fél százalékon hagyta irányadó kamatát, de 25 milliárd fonttal megemelte a gazdaságélénkítő célú pénzinjekció - a kvantitatív enyhítés - eddigi 175 milliárd fontos keretét. Ez a döntés is megfelelt a piaci várakozásnak, bár voltak elemzők, akik a kvantitatív enyhítési keret 50 milliárd fontos emelését is elképzelhetőnek tartották. A Bank of England (BoE) - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja - március óta tartja fél százalékon a kamatszintet. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés tavaly október óta a hatodik volt.

A cseh központi bank sem változtatott az alapkamaton csütörtöki ülésén, és ez a döntés sem lepte meg az elemzőket. Az alapkamat itt is rekord alacsony, 1,25 százalék: tavaly június óta a cseh jegybank összesen 2,50 százalékponttal mérsékelte irányadó kamatát.

A csütörtöki kamatos ülések közül egyedül a szerbiain nyúltak a kamatszinthez: a belgrádi jegybank újabb egy százalékponttal 10 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Az elemzők többsége a kamat változatlanságát várta. A mostanival együtt az idén már hetedszer csökkentett kamatot a bank, utoljára október 8-án, szintén 100 bázisponttal. Az év elején a kamat még 17,75 százalék volt.