Vágólapra másolva!
Csaknem 5,5 milliárd forint adózott nyereséget hozott össze az éves első kilenc hónapja alatt az FHB, a nem teljesítő hitelek aránya azonban a tavaly szeptember végi 1,4 százalékról 3,55 százalékra emelkedett.
Vágólapra másolva!

Az FHB Jelzálogbank 2009 első háromnegyedévében közel 5,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el hétfőn közzétett gyorsjelentése szerint, azaz 8,6 százalékkal többet, mint 2008 hasonló időszakában.

Az adózott profit a swap, azaz a csereügyletek valós értékváltozása nélkül számítva 23,1 százalékkal, közel 7,3 milliárd forintra emelkedett a konszolidált, nemzetközi beszámoló készítési szabványok (IFRS) alapján készült, nem auditált jelentés szerint.

A harmadik negyedévi adózott profit 1,4 milliárd forint, ami a 2009. második negyedévi nyereségtől 44,6 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévitől 9,9 százalékkal marad el.

A bankcsoport költséghatékonysági mutatója (a működési költségek és a bruttó pénzügyi eredmény hányadosa, CIR) 44,1 százalékra javult a 2008. harmadik negyedévi 53,5 százalékról. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 103 forintról 111 forintra nőtt. Az átlagos eszközarányos megtérülés (ROAA) éves szinten 1,1-ről 0,9 százalékra, az átlagos tőkearányos megtérülés (ROAE) 18,8-ról 16,6 százalékra mérséklődött.

Az állami kölcsönből szeptember 30-án 108,8 milliárd forint forrás állt a bank rendelkezésére. Az állammal szemben fennálló kötelezettség teljes összege ugyanakkor 140,1 milliárd forintot tett ki, mivel az IFRS előírások szerint a határozott időre kapott állami tőkeemelés összegét nem a saját tőke részeként, hanem kötelezettségként kell kimutatni - derül ki a gyorsjelentésből.

A portfólió minőségét továbbra is jónak értékeli a menedzsment, bár a nem teljesítő hitelek aránya a tavaly szeptember végi 1,4 százalékról 3,55 százalékra emelkedett.

Pénteken tette közzé jelentését a másik magyarországi tőzsdei pénzintézet, az OTP kilenchavi nyeresége meghaladta a 130 milliárd forintot, így már nem hiányzik sok az idei évre kitűzött 150 milliárd forintos tervhez.