Hatalmas büntetést fizet a Credit Suisse - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Megtalálták a Bank of America új vezérét, bajban a Citigroup, meghiúsulhat az Exxon-XTC-üzlet, protekcionizmus felé fordul az amerikai kongresszus, ismét nőtt a brit munkanélküliség. Külföldi lapszemle.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb amerikai büntetését, 538 millió dollárt kell fizetnie a Credit Suisse svájci banknak, miután bebizonyosodott, hogy a pénzintézet - az amerikai szankciókat megsértve - iráni, szudáni, líbiai ügyfelek rejtett tranakcióit intézte az USA pénzügyi rendszerén keresztül. A Reuters úgy tudja, további érintett bankok is lehetnek az ügyben.

Brian Moynihan lesz a legnagyobb amerikai bank, a Bank of America új vezére Ken Lewis év végi távozása után - jelentette a CNN. Az állami segély visszafizetését a napokban bejelentő pénzintézet új vezetője eddig a lakossági és kisvállalati üzletágat vezette.

Gyűlnek a fellegek a Citigroup felett - írja a Financial Times internetes kiadása. A bankcsoportot előbb azzal vádolta meg az Abu Dhabi Invastment Authority nevű részvényese, hogy a befektetése során megtévesztette. Ennek hatására a saját részvényeit éppen értékesítő Citi 20 százalékot engedett a részvényenkénti árból, mire az amerikai kormányzat kénytelen volt elhalasztani a Citi-papírok tervezett eladását - ezen az áron ugyanis csak veszteséggel tudna túladni az állami bankmentő program során a Citiben szerzett részesedésén.

Protekcionista intézkedést hozott az amerikai törvényhozás: a képviselőház szerdai döntése értelmében a jövőben nehezebben lehet kibújni azon előírás alól, hogy a szövetségi pénzből finanszírozott infrastrukturális beruházásokhoz az Egyesült Államokban gyártott anyagokat kell használni - írja a Bloomberg.

Kihátrálthat az Exxon Mobil a nemrég bejelentett gigüzletéből: a Wall Street Journal úgy értesült, hogy az XTO gázipari cég felváráslásáról kötött szerződés semmissé válhat, ha az amerikai törvényhozás betilt egy, az iparágban jelenleg elterjedtnek számító kitermelési technológiát.

Majdnem két és félmillió ember munkanélküli az Egyesült Királyságban - írja a BBC internetes oldala. Az állástalanok számának növekedése azonban lassult, augusztus és október között csak 21 ezres növekedést regisztráltak. A 24 év alattiak körében azonban 1992 óta nem volt olyan sok (952 ezer) a munkanélküli, mint jelenleg.