Szélesebb lesz az M0-ás egyik szakasza

Vágólapra másolva!
Az M0-ás déli szektora 2012-ig közel 35 milliárd forintból új sávokkal bővül. A kivitelezést a kiírt viharos életű közbeszerzési eljárás eredményeként végül az A-Híd Építő Zrt. vezett konzorcium végezheti el.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 2012 harmadik negyedévében fejeződik be az M0-ás gyorsfogalmi út déli szektorának bővítése, az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a nyertes konzorcium képviselői.

A megállapodás értelmében a körgyűrű déli szektorához tartozó, az M6-os sztrádát az 51. számú főúttal összekötő utat a közbeszerzési pályázaton kiválasztott M-0 déli ág II. Konzorcium bővítheti nettó 34,9 milliárd forintért. A beruházás folyamán az M0 érintett szakaszán a meglévő 2x2 sávos autóút forgalmának folyamatos fenntartása mellett megépül a második pálya, ezzel az M0-ás említett szakasza 2x3 forgalmi, plusz leállósávos autópályává bővül.

Viharos előélet

Az új szakaszra kiírt pályázat nem volt zökkenőmentes: a bővítésre kiírt közbeszerzési eljárásban a NIF először - tavaly augusztusban - a legalacsonyabb árajánlatot adó Porr Építési Kft.-t hirdette ki nyertesnek, ezt a döntést azonban M-0 déli ág II. Konzorcium megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A testület szeptemberi határozatában megsemmisítette az eredményt, mondván az ajánlatkérő jogsértő döntést hozott, amelyben a M-0 déli ág II. Konzorcium ajánlatát érvénytelennek, a Porr Építési Kft. beadványát pedig érvényesnek minősítette. A NIF ezután új októberben hirdetett új eredményt, amely szerint a M-0 déli ág II. Konzorcium nyerte el a megbízást, ám ezt a döntést a Porr támadta meg.

Decemberben a KB ismételten érvénytelennek nyilvánította a Porr ajánlatát, majd a NIF az M-0 déli ág II. Konzorciumot hirdette ki győztesnek, és bízta meg a munkálatok elvégzésével.