PSZÁF: 70 ezren léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe

Vágólapra másolva!
Összesen csaknem 70 ezer magánpénztári tag kérte, hogy visszaléphessen az állami nyugdíjrendszerbe, mintegy harmaduk a határidő lejárta előtti utolsó két hétben.
Vágólapra másolva!

Tavaly december végéig 69 469 magánnyugdíjpénztári tag kérte visszalépését a társadalombiztosítási (TB) nyugdíjrendszerbe. Mellettük 1823 olyan volt pénztártag kérte öregségi nyugellátásának módosítását, s visszatérését a tisztán TB rendszerbe, aki jelenleg már részben magánnyugdíjpénztári szolgáltatásban részesült - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beérkezett pénztári adatszolgáltatásból.

Két héttel az átjelentkezési határidő előtt még csak 44 ezer megánnyugdíjpénztári tag lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe, vagyis az utolsó két hét alatt 25 ezren hagyták el a magánkasszákat. Egy tavalyi törvénymódosítás nyomán összesen közel 123 ezer pénztártag előtt nyílt meg a visszalépés lehetősége a TB-rendszerbe.

A beérkezett kérelmekből a magánnyugdíjpénztárak december 31-ig 45 292 pénztártagét, illetve 1017 volt pénztártagét fogadták el, a további kérelmek feldolgozása folyamatban van. A már elfogadott kérelemmel rendelkező pénztártagok egyéni számlájának piaci értéke közel 74,87 milliárd forintra rúg. A visszalépők kapcsán az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részére állampapírban 50,22 milliárd forint átadása, a Magyar Államkincstár részére 6,51 milliárd forint visszautalása történt meg.

A nyugellátásuk módosítását kérő volt pénztártagok egyéni számlájának összege közel 1,25 milliárd forintot tesz ki. Ebből a Nyugdíjbiztosítási Alap részére 1,04 milliárd forint visszautalása történt meg. Az egyéni számlaösszegek és a tényleges visszautalás közti eltérés oka, hogy a pénztárak az elfogadott kérelmek csak egy részét tudták átutalni december 31-ig. A további átutalásokra az idei év elején kerül sor.