Húsz százalék közelében a lett munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az uniós rekordnak számító 20 százalék közelébe emelkedett a munkanélküliség Lettországban; az állástalanok aránya 19,7 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévben - közölte hétfőn a balti állam statisztikai hivatala.
Vágólapra másolva!

Az előző negyedévben 18,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, egy évvel korábban, 2008 utolsó három hónapjában pedig 9,9 százalék. Tavaly év végén 229 400 munkanélkülit tartottak nyilván a 2,2 millió lakosú országban. Köztük több mint 44 ezren tartósan munkanélküliek, akik már feladták a reményt, hogy valaha el tudnak helyezkedni. 2008 végén 50 százalékkal kevesebben, bő 22 ezren tartoztak ebbe a kategóriába - közölte a rigai statisztikai hivatal.

Lettországban 2009-ben 18 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az egy évvel korábbihoz képest, így a lettek szenvedték meg leginkább a válságot tavaly az egész Európai Unióban. Az idén további 4 százalékos GDP-csökkenés várható.

Az utóbbi évek látványos gazdasági fejlődése után lesújtó válság csapásainak kivédésére államok és nemzetközi szervezetek sora sietett a rigai kormány segítségére. 2008 decemberében az IMF szervezésében egy 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet állítottak össze a balti országnak. Az IMF a múlt héten hagyta jóvá egy 200,3 millió eurós részlet kiutalását.